Hopp til innhold

Ti år siden likestilt ekteskapslov: Anmeldelser av hatkriminalitet øker

Det er ti år siden innføringen av likekjønnet ekteskap. Samtidig økte antall anmeldelser av hatkriminalitet fra 2016 til 2017.

Oslo Pride-parade

I fjor anmeldte flere hatkriminalitet etter pride-paraden.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– De som sier at det ikke er nødvendig å ha parade på Pride, må lese seg opp på dagens situasjon. Vi må ha Pride helt til alle føler det er helt greit å stå frem som homofil, sier Høyrepolitiker Dag Terje Solvang.

I fjor anmeldte flere hatkriminalitet etter Pride-paraden. I en rapport fra Politidirektoratet framkommer det at politiet behandlet 549 anmeldelser av hatkriminalitet i 2017.

Dette betyr at antallet anmeldelser igjen har økt, med 17,8 prosent fra 2016 til 2017. Økningen var mer moderat enn fra 2015 til 2016 da den var på 34,3 prosent.

Statistikken viser at antallet anmeldelser for hatkriminalitet lå på i overkant av 200 saker i årene 2012-2014, men økte så sterkt fra 2015.

– Vi ser utfordringer knyttet til fremvekst av hatkriminalitet. Det vokser frem nye grupper som går til angrep på homofile, både voldelig og i retorikk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Onsdag meldte NRK Rogaland at kjæresteparet Benjamin Josdal og Christoffer Dahle Frøyland ble slått ned og sparket på av en stor gjeng. Årsaken skal ha vært at de holdt hender.

Ti år siden ny ekteskapslov

Bent Høie og Dag Terje Solvang feirer 18 års bryllupsdag i juni. Mye har forandret seg siden den gang sier Solvang.

– En lokalavis hadde ryddet forsiden til vårt bryllup. En av gjestene våre fikk spørsmålet «gir man gaver i et homofilt bryllup». Jeg tror kanskje det har forandret seg, sier Solvang.

Bent Høie Dag Terje Solvang

Bent Høie og ektemannen Dag Terje Solvang feirer 18 års bryllupsdag i år.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

I år er det ti år siden innføringen av likekjønnet ekteskap. Den ga homofile par like rettigheter som heterofile. Høie sier at lovendringen var et viktig steg i riktig retning.

– Vi hadde en partnerskapslov som på mange måter var like god, men det var likevel en annen lov. Det var etter vår oppfatning en diskriminering som var viktig å rette opp i, sier Høie.

Partnerskapsloven ga ikke homofile muligheten til å bli vurdert som adoptivforeldre, ei heller adgang til assistert befruktning.

Fortsatt ikke i mål

Selv om det er 25 år siden partnerskapsloven ble vedtatt, og 10 år siden homofile kunne gifte seg på lik linje med heterofile par, er man fortsatt ikke likestilt, mener leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) Ingvild Endestad.

Ingvild Endestad

Ingvild Endestad, leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) under åpningen av Pride Park i Spikersuppa.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har veldig mange rettigheter på papiret, men det er en vei å gå til likestilling i folks hoder. I år setter vi fokus på skeive familier for at de skal bli behandlet som likeverdige, sier Endestad.

Hun mener samfunnet må ta ansvar for å forhindre hatkriminalitet og sørge for likestilling mellom alle typer familier.

– Under Pride-månedene kommer folk frem i alle farger, men grumset kommer også fram. Det finnes fortsatt folk som mener, blant annet, at homofili bør kriminaliseres. Nettopp fordi disse holdningene finnes er det viktig at vi er synlige, og løfter fram de problemene vi står overfor, sier Endestad.

AKTUELT NÅ