Hopp til innhold

Flere har anmeldt hatkriminalitet etter Pride-paraden 

Politiet etterforsker fire anmeldelser av hatkriminalitet i forbindelse med Pride-paraden i Oslo lørdag.

Oslo Pride-parade

Politiet etterforsker fire anmeldelser av hatkriminalitet i forbindelse med Pride-paraden i Oslo lørdag.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Generalsekretær Susanne Øvergaard i Skeiv Verden har ifølge Dagsavisen anmeldt en hendelse som skjedde kvelden før paraden.

Hun forteller at tre menn ropte «jævla homser» til henne og et par venner da de pyntet paradebilen. En av mennene skal ha oppført seg truende mot Øvergaard, og da hun ringte politiet, skal han ha reagert med å dytte henne opp mot en vegg og true med voldtekt.

Susanne Demou Øvergaard

Generalsekretær Susanne Øvergaard i Skeiv Verden ble utsatt for hatkriminalitet kvelden før Pride-paraden.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Dagsavisen har også snakket med Ahmed Umar som skal ha blitt slått ned på vei hjem fra paraden av en hissig guttegjeng, og Haydar Mahdi som fikk en kaffekanne slengt etter seg da han og en venn var på vei til paraden.

Brente regnbueflagg

Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), som tidligere i år planla demonstrasjonen «Knus homolobbyen» i Fredrikstad, ble i dag anmeldt for å brenne regnbueflagg utenfor Oslo S, skriver nettavisen Blikk Nett.

Bilde fra skjermdump fra YouTube

Skjermdump fra YouTube-videoen til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM).

Foto: Blikk Nett

Ifølge Blitt Nett la den høyreekstreme gruppa nylig ut en video på videodelingstjenesten YouTube hvor de viste tyveri av regnbueflagg og senere brant dem.

Etter at Bane Nor Eiendom, som er ansvarlig for driften av Oslo S, ble gjort oppmerksom på videoen valgte de å anmelde forholdet.

– Vi kommer nå til å anmelde forholdet til politiet, sier Kristin Paus i en kommentar til Blikk Nett.

Økning i hatytringer

Ifølge Oslo politidistrikts hatkrimrapport for 2016 har det har vært en tredobling i antall anmeldelser av hatkriminalitet i Oslo siden 2013.

Politiførstebetjent Monica Lillebakken i hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt kan fortelle at de har fått inn fire anmeldelser som relaterer seg til hatkrim i forbindelse med Pride. Hun sier til Dagsavisen at én hatkrimsak er én for mye.

– Vi ser alvorlig på de sakene vi har fått kunnskap om, og de blir prioritert. Ingen skal måtte bli utsatt for straffbare handlinger med bakgrunn i hvem de er, sier Lillebakken.

Monica Lillebakken

Politiførstebetjent Monica Lillebakken i hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt etterforsker nå forholdet.

Rapporten viser at det i 2016 aldri før har vært så mange tilfeller av hatkrim-saker.

– 40 saker endte med tiltale og 24 med forelegg. Det viser at det nytter å anmelde, fortalte Lillebakken til NRK tidligere i vår.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger