Terrorforsker: Dette betyr at det er folk som ønsker å begå massedrap i Norge

Forsker Thomas Hegghammer mener bombefunnet på Grønland i Oslo lørdag viser at det radikaliserte, islamistiske miljøet i Norge «fortsatt har ambisjoner».

Thomas Hegghammer

– BEKYMRINGSFULLT: Terrorforsker Thomas Hegghammer mener det er bekymringsfullt at det var en tilfeldig forbipasserende som gjorde at 17-åringen ble stopper med eksplosiver på Grønland.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Dersom det PST sier stemmer, er dette den første ferdiglagede sprengladningen som det norske jihadistmiljøet har produsert, sier Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til NRK.

– Det betyr også at det er folk som ønsker å begå massedrap i Norge.

Etter tips fra publikum, stanset politiet lørdag kveld en 17 år gammel russisk statsborger med det som ble betegnet som en bombelignende gjenstand.

Søndag opplyser PST at 17-åringen er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale. PST har beskrevet det som en primitiv sprenganordning med begrenset skadevirkning.

Et stort område ble sperret av på Grønland etter funn av en bombelignende gjenstand.

– Bekymringsfullt at bomben ble avverget av publikum

– Dette forteller oss at det radikaliserte, islamistiske miljøet i Norge fortsatt er i live, og at det fortsatt har ambisjoner, sier Hegghammer.

Han mener det er bekymringsfullt at 17-åringen ble stanset etter at en tilfeldig forbipasserende fattet mistanke og varslet politiet, og at det ikke var et resultat av politispaning.

– Politiet har en veldig vanskelig jobb foran seg. De siste årene har politiet slått ned på det organiserte miljøet. Det betyr at man står igjen med mange i utkanten, folk som er halvveis radikaliserte, og dem er det ganske mange av, sier Hegghammer.

Politiets bombegruppe på plass på Grønland i Oslo

BOMBEGRUPPEN: Politiet bombegruppe ankom Grønland ved 23-tiden lørdag kveld og foretok om lag halvannen time senere en kontrollert sprengning av bomben.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Mener det er sannsynlig med terrorangrep i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa på en pressekonferanse i ettermiddag at de har besluttet å heve trusselnivået i Norge og mener det er sannsynlig at noen kan forsøke å gjennomføre terrorangrep her.

Det skjerpede trusselnivået gjelder for de kommende to månedene.

– Vi har innledet den kristne høytiden påske, og vi nærmer oss maimåned med mange merkedager og helligdager. ISIL har i dag, på palmesøndag, påtatt seg ansvaret for to angrep mot kristne kirker i Egypt. I ISILs magasin i fjor oppfordres det nettopp til angrep mot festivaler og markeringer i forbindelse høytider, merkedager og helligdager, sier Bjørnland.

Smitteeffekt til Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland holder pressekonferanse

PST-SJEFEN: PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyste søndag at trusselnivået i Norge er hevet for de kommende to månedene, fordi sikkerhetsmyndighetene mener det er sannsynlig at noen vil forsøke å gjennomføre terrorangrep.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hun sier også at det er sannsynlig at angrep den siste tiden i land som Frankrike, Storbritannia, Russland og Sverige skaper en smitteeffekt hos personer i Norge med ekstreme, islamistiske sympatier.

– Demonstrasjon av hvor enkelt et angrep kan gjennomføres, fører til at slike personer ser at de kan utføre noe lignende, sier Bjørnland.

Terrorforsker Hegghammer tror vi kommer til å se flere terrorangrep med såkalt primitive midler, som bruk av kjøretøy som våpen.

– I Europa generelt tror jeg trygt vi kan si at vi får se mer av det. Det er vanskelig å si når det gjelder Norge, men i Europa er miljøet såpass sterkt at vi nok kommer til å se mer av slike angrep, dessverre, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger