Hopp til innhold

PST: Sannsynlig med terrorangrep i Norge de neste to månedene

NYDALEN, (NRK): Russisk asylsøker (17) terrorsiktet for «bombe»-funn på Grønland. PST hever samtidig trusselnivået i Norge og frykter angrep rundt høytidsdagene fremover.

PST oppjusterer trusselnivået

SE VIDEO: PST mener Norge kan bli rammet av terror i løpet av de neste to månedene.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier de nå ser det som sannsynlig at Norge kan bli utsatt for et terrorangrep i løpet av de kommende to månedene.

Det er en heving av dagens terrornivå. Til i dag har PST sagt at det er mulig at Norge kan bli utsatt for terror, men nå beskrives faren som sannsynlig.

– Det er en rekke faktorer som inngår i den vurderingen vi har gjort.

Bombealarm på Grønland.

PÅGREPET: Politiet sperret av et større område på Grønland etter pågripelsen av en mann med en mistenkelig gjenstand.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Bjørnland sier det er opp til Politidirektoratet å vurdere bevæpning og eventuelt andre tiltak som følge av den oppdaterte trusselsituasjonen.

– Sannsynlig med smitteeffekt i Norge

– Det er sannsynlig at angrepene det siste året i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper en smitteeffekt også hos personer i Norge med ekstreme islamistiske sympatier. Demonstrasjon av hvor enkelt et angrep kan gjennomføres, fører til at slike personer ser at de kan utføre noe lignende, sier Bjørnland.

– Det blir stadig vanskeligere å ta seg inn i Syria og Irak for å slutte seg til ISIL og Al Qaida. ISIL og Al Qaidas oppfordringer om at sympatisører skal gjennomføre angrep mot mål der de måtte oppholde seg Vesten, blir derfor stadig mer aktuelle.

Hun påpeker at vi går inn i en periode med flere helligdager og merkedager.

– I norsk sammenheng har vi innledet den kristne høytiden påske, og vi nærmer oss mai-måned med mange merkedager og helligdager. ISIL har i dag, på palmesøndag, påtatt seg ansvaret for to angrep mot kristne kirker i Egypt. I den tredje utgaven av ISILs magasin i 2016, oppfordres det nettopp til angrep mot festivaler og markeringer i forbindelse høytider, merkedager og helligdager, sier Bjørnland.

Terrorsiktet

17-åringen ble pågrepet etter tips fra publikum. Han var i besittelse av en primitiv sprenganordning med begrenset skadevirkning, opplyser PST.

– Han er foreløpig siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter straffelovens paragraf 142, tredje ledd. Dette er en del av terrorlovgivningen, forteller politiadvokat Signe Aaling.

17-åringens advokat Aase Karine Sigmond sier til NRK at hennes klient forklarer gårsdagens hendelse som «guttestreker».

– Min klient avviser at han er ekstrem radikal islamist. Han tar avstand fra IS og deres voldshandlinger, sier Sigmond.

Hun sier 17-åringen ikke hadde planer om å bruke gjenstanden til et terroranslag.

– Jeg vil karakterisere det som guttestreker. Han mente aldri å bruke det på noe befolket sted.

Uklart motiv

PST opplyser at de har kjennskap til den siktede fra tidligere. De har vært inne med forebyggende tiltak i forkant av gårsdagens hendelse.

– Vi jobber nå med å avklare hva som var intensjonen hans og om flere var involvert, sier Bjørnland.

Hun vil ikke kommentere hvorvidt de nå har avverget en terrorangrep i Norge.

17-åringen var bosatt i Oslo og kom til Norge som asylsøker sammen med familien sin 2010 og har varig oppholdstillatelse i Norge. Etter det NRK erfarer skal han også ha bodd andre steder i landet og vært fulgt opp av politiet over tid.

Sigmond bekrefter at politiet har vært i kontakt med hennes klient tidligere.

– De har hatt en forebyggende samtale med ham for flere år siden, og den samtalen hadde ikke noe med hans aktiviteter å gjøre, sier advokaten til NRK.

PST har gjort beslag og foretatt flere avhør. 17-åringen skal ha forklart seg, men PST vil ikke gå inn på hva han har sagt i avhør.

VG meldte søndag at mannen som er siktet i saken og kjent for PST fra før. Han skal blant annet ha uttrykket sympatier mot terrororganisasjonen IS, ifølge avisa.

– Opplagt dramatisk

Ekstremismeforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sier til NRK at det forhøyede sikkerhetsnivået PST har innført er forståelig.

– Det er også opplagt dramatisk. Det er verdt å merke seg at dette gjelder for to måneder – det henger sammen med påska og alle markeringene vi står foran i mai, sier Gule til NRK.

Forskeren påpeker at trusselen mot også Norge er økende – med Stockholm og Egypt som bare de siste påminnelsene.

– Folk flest bør likevel ikke bli så skremt. Sannsynligheten for at den enkelte blir rammet, er fremdeles svært liten.

Håper 17. mai blir som vanlig

I tillegg til at det er flere kristne høytider i månedene fremover, skal også nasjonaldagen feires. Den største feiringen går av stabelen i Oslo, og Bjørnar Moxnes, leder for 17. mai-komiteen i Oslo, sier at barnetoget skal gå som vanlig.

– Vi legger opp til en flott feiring av 17. mai, med barnetog som vanlig. Samtidig jobber vi tett med politiet. De gjør sine tiltak, de har vi full tillit til og vi vil også rette oss etter de vurderingene, sier Moxnes.

Ifølge komitelederen er det politiet som har ansvaret for sikkerheten.

– 17. mai er først og fremst en gledens dag, så vi håper at den kan gjennomføres så likt som den pleier, sier Julianne Ferskaug, medlem av 17 mai.-komiteen i Oslo.

Høyt smell

Det var ved 22.30-tiden lørdag kveld at politiet sperret av et større område på Grønland i Oslo. Politiet hadde stanset den aktuelle mannen som bar den mistenkelige gjenstanden.

To timer senere kunne man høre et høyt smell innenfor sperringene da politiets bombegruppe uskadeliggjorde gjenstanden.

Gjenstanden var om lag 30 x 30 centimeter, og ble av politiet i går kveld vurdert til å ha et lite skadepotensial.

AKTUELT NÅ