Hopp til innhold

Telenor-selskap saksøker thailandske myndigheter

Selskapet Berit Svendsen skulle overtales til å lede, er i trøbbel. Myndighetene i Thailand truer med å stenge ned deler av nettet til Telenor-eide DTAC. DTAC gikk i dag til sak mot thailandske telemyndigheter.

Telenor

ASIA-TRØBBEL: Mer enn 20 millioner kunder i Thailand kan bli berørt, noen helt, de fleste delvis, dersom myndighetene stenger DTAC ute. Nå går Telenors datterselskap DTAC til søksmål mot myndighetene.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Krangelen med thailandske myndigheter skaper ytterligere usikkerhet rundt selskapet DTAC, som skulle være nylig avgåtte Norges-sjef Berit Svendsen springbrett til enda større oppgaver i konsernet.

Ifølge Bangkok Post vil 1 million kunder miste forbindelsen og 21 millioner kunder få noe redusert nettforbindelse, dersom myndighetene tar ned deler av nettet, slik de truer med.

Vi ser med stor bekymring på at thailandske telemyndigheter ikke klarer å konkludere i denne saken, til tross for at dette er lovregulert og våre konkurrenter har fått andre betingelser.

DTAC

LEVERT SØKSMÅL: På hjemmesiden til DTAC står det om søksmålet mot myndighetene, som nylig ble levert.

Foto: DTAC

Det skriver kommunikasjonsdirektør Rajiv Bawa i DTAC, på selskapets egen blogg.

Bawa skriver at de ikke har annet valg enn å gå til søksmål, for å få midlertidig beskyttelse.

– Kan svekke selskapets posisjon

DTAC sa nei til å delta i budrunden om de dyreste og beste frekvensene thailandske myndigheter skal auksjonere ut.

Prisen var altfor høy, faktisk de høyeste i verden med unntak av indiske frekvenser.

Nå har myndighetene begrunnet utestengingen av DTAC fra 850 MHz frekvensene med at DTAC ikke deltok i disse auksjonene. Og myndighetene vil ikke la selskapet beholde frekvensene i en overgangsperiode.

Furberg, Baksaas og Brekke

ASIA-KJENNERNE: Det var Jon Fredrik Baksaas (t.v.) som sørget for at Sigve Brekke fikk toppjobb i DTAC. Også Petter Børre Furberg (t.h) har jobbet i DTAC. Snart er han sjef i Telenor Norge.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Den snubletråden er en indikasjon på at myndighetene i Thailand har vært og er veldig opptatt av å selge frekvensressurser i landet dyrest mulig, sier analytiker i DNB, Frank Maaø.

– Selv om det ikke er en veldig stor andel av selskapets kunder som rammes, kan det skape trøbbel for DTAC i å hevde seg i det svært kompetitive markedet i Thailand.

Det sier Fredrik Steinslien, analytiker i Pareto Securities, som mener det kan påvirke forbrukernes oppfatning av DTAC.

At prisene er så høye, kan ramme landets mobildekning og digitale utvikling på sikt.

– Nå står de igjen med veldig mye usolgte frekvenser. Vi tror at for landets beste så må prisen ned fremover. Men den politiske risikoen ligger i hvordan hensynet til å få inn mest penger i statskassa på kort sikt veies mot landets langsiktige digitale utvikling, sier Maaø.

Takket nei

Nylig avgått sjef for Telenor Norge og Skandinavia, Berit Svendsen ble i våres bedt om å overta lederjobben i DTAC, men takket nei. Hennes motvilje mot å ta denne jobben ble av Telenor-sjef Sigve Brekke pekt på som en viktig årsak til at Svendsen måtte gå.

Telenor Group resultat 2. Kvartal 2018

SA NEI TIL THAILAND: Avgåtte sjef i Telenor Norge, Berit Svendsen, ble bedt om å ta sjefsjobb i DTAC. Hun kan ha spart seg mye hodebry ved takke nei.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Allerede 14. august fortalte NRK om at Brekke ønsket å flytte på Svendsen, og denne uken ble det kjent at hun forlater selskapet.

Det har lenge vært kjent at Telenor i Thailand sliter med fallende markedsandel, høye investeringer og myndigheter som krever noen av verdens høyeste priser for frekvenser. Nettopp innsatsen i DTAC var likevel vesentlig for at Sigve Brekke ble valgt som konsernsjef i Telenor i 2015.

Mulig lisensinvestering på ni milliarder

– Det viktige nå er å komme seg gjennom denne høsten og overgangen til nytt frekvensregime, sier Maaø i DNB.

Hvis DTAC lover å delta i en kommende auksjon på en 900 MHz-frekvensen, kan det hende de vinner frem overfor myndighetene.

Hva som skjer med verdien av DTAC hvis selskapet ikke vinner frem, vil ikke analytikerne spå, men å delta i kommende auksjoner kan uansett bli veldig kostbart.

– Det vil kunne gi en lisensinvestering på ni milliarder kroner, sier analytiker Fredrik Steinslien.

AKTUELT NÅ