Hopp til innhold

Telenor har avdekket flere kritikkverdige forhold - Økokrim varslet

Interne gjennomganger av Telenors virksomhet i kjølvannet av Vimpelcom-saken har avdekket andre kritikkverdige forhold i selskapet. Disse er nå rapportert til Økokrim.

Telenors nye konsernsjef Sigve Brekke

Telenors konsernsjef Sigve Brekke sier de opererer i markeder med høy risiko, og må derfor rapportere krevende saker i tråd med etiske retningslinjer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Telenor i Thailand

KORRUPSJONSMISTANKE: En arbeider jobber i toppen av en mobilmast i Thailand. Telenors datterselskap i landet er mistenkt for korrupsjon.

Foto: Sakchai Lalit / AP

Det skriver Telenor i pressemeldingen som ble sendt ut fredag.

– Telenor opererer i markeder der det vil forekomme saker som reiser etiske spørsmål. Selskapet har derfor løpende etiske problemstillinger til behandling. Styret og ledelsen har iverksatt gjennomganger den senere tid, og som et resultat av disse, er det avdekket mulige kritikkverdige forhold i andre deler av virksomheten, står det i meldingen Telenor har sendt ut.

Mistanke om økonomisk kriminalitet

Det første forholdet gjelder mistanke om økonomisk kriminalitet og er anmeldt til lokale politimyndigheter. Av hensyn til etterforskningen er vi av de lokale myndighetene bedt om å ikke gi ytterligere kommentarer til saken nå.

Det andre forholdet er i forbindelse med en tidligere kjent korrupsjonsmistanke i Telenors datterselskap i Thailand, Dtac. Datterselskapet har gjennom sin interne revisjon oppdaget et avvik knyttet til leieavtalene for enkelte basestasjoner.

Dtac mistenkes for blant annet å ha betalt ulovlige returprovisjoner, såkalte kickbacks, skrev NTB i fjor da saken ble kjent.

Her vil den videre gjennomgangen vise om disse avtalene følger gjeldende retningslinjer. Gjennomgangen vil bli ferdigstilt mot slutten av 2016.

– Aktive i markeder med høy risiko

Økokrim og Nærings- og Fiskeridepartementet er orientert om begge sakene.

– Telenor har aktivitet i flere markeder med forhøyet risiko. Vår jobb er å sikre en forsvarlig forretningsdrift gjennom å avdekke, rapportere og håndtere krevende saker i tråd med våre etiske retningslinjer, sier konsernsjef Sigve Brekk i Telenor.

Advokatfirmaet Deloitte overleverte fredag sin sluttrapport om Telenors håndtering av eierskapet i Vimpelcom.

De har ikke funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd, men rapporten avdekker svakheter internt i Telenor.

Rapporten synliggjør svakheter knyttet til organisering, kommunikasjon og lederskap i denne saken, ifølge Telenor.

AKTUELT NÅ