Hopp til innhold

Takket de 10 frammøtte

Det var mange flere pressefolk enn demonstranter tilstede da Norwegian Defence League holdt en appell mot ekstrem islamisme i Oslo lørdag.

Norwegian Defense League

Lena Andreassen fra Norwegian Defense League klarte bare å samle en håndfull tilhengere.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

På dagen 71 år etter at Hitler-Tyskland inntok Norge under andre verdenskrig, avholdt Norwegian Defence League (NDL) i dag en markering mot det de mener er en ny okkupasjon.

Like etter klokka 1200 avholdt de en markering på Akershus festning mot ekstrem islamisme og islamifisering av Norge.

Frykter angrep fra begge sider

Leder for Norwegian Defence League, Lena Andreassen, holdt ved 12-tiden en appell, hvor hun takket de vel 10 fremmøtte for at de turte å stille opp.

Det var langt flere pressefolk enn antiislamister tilstede.

Appellen ble avholdt uten problemer, etter at politiet hadde dannet en jernring rundt dem.

- Jeg er kjempeglad for at noen turte å stille opp. Neste gang blir vi enda flere, når vi ser at dette ikke fører til bråk.

Lena Andreassen i Norwegian Defence League

Lena Andreassen i Norwegian Defence League fryktet på forhånd angrep fra både venstreradikale og nynazister. Hun er nå fraktet vekk fra området av politiet.

Foto: David Krekling/NRK

Klokken 1230 ble Lena Andreassen fraktet vekk fra området ved hjelp av politieskorte.

Les også: "Kjakan" opprørt over 9.april demonstrasjon

Frykter både høyre- og ventreradikale'

Samtidig skal venstreradikale miljøer være på vei mot Akershus for å demonstrere mot NDL.

Andreassen har på forhånd fryktet angrep fra begge sider - både venstreradikale og nynazistiske miljøer.

Demonstrasjon i Oslo

Flere organisasjoner demonstrerer mot NDL.

Foto: Runar Henriksen Jørstad

Hun sier til NRK at de har fått advarsel om at høyreekstreme miljøer er på vei for å ta dem. Andreassen sier at dette skyldes at de har vært tøffe den siste tiden med å luke ut nynazistiske elementer fra NDL, og at dette skal hevnes.

Politiets innsatsleder Rune Bjørsvik bekrefter over NRK at det foreligger trusler mot Andreassen fra nynazister.

- Derfor er vi ekstra påpasselige på hvem vi lar slippe fram til henne. Og dette er med på å gjøre situasjonen enda mer komplisert, sier Bjørsvik til NRK.

Demonstrasjon mot islamisme

Demonstranter SOS Rasisme demonstrerte mot Norwegian Defense League.

Foto: David Krekling

Politiet mener de har kontroll på situasjonen, og vil derfor ikke råde publikum til å holde seg unna bestemte deler av sentrum.

Ved 11.30-tiden hadde politiet utplassert 8-10 patruljebiler, samt heste- og hundepatruljer ved Akershus festning. Så langt har rundt 10 demonstranter fra NDL møtt opp for å demonstrere. Enkelte kommer også fra søsterorganisasjonen English Defence League.

– Paralleller mellom islam og nazisme

NDL har bånd til den høyreekstreme organisasjonen English Defence League som har arrangert flere demonstrasjoner i Storbritannia. Organisasjonen har fått kritikk i hjemlandet for å lefle med grupper på ytterste høyre fløy, og med miljøer som har vært knyttet til fotballvold.

Darren Lee fra English Defence League har reist til Norge for å delta i markeringen til NDL.

- Vi har møtt opp fordi vi støtter kampen mot ekstrem islam. Vår organisajon har dessverre et dårlig rykte. Noe av det skyldes media, noe skyldes at vi har hatt noen dårlige egg i vår organisasjon. De er sakte men sikkert på vei ut, sier han til NRK.

Darren Lee i English Defence League

Darren Lee i English Defence League har tatt turen til Norge for å delta i lørdagens demonstrasjon.

Foto: David Krekling, NRK

Lena Andreassen i NDL har tidligere bekreftet overfor VG at det er nettopp situasjonen i Storbritannia som har fått henne til å engasjere seg i Norge.

– Jeg synes det er skremmende å se hvordan ekstrem islam har spredt seg. Spesielt i England har jeg sett på hvor skummelt dette er. Jeg frykter det samme skal skje i Norge, sa hun til VG Nett 13. mars i år.

Hun har også satt likhetstegn mellom nazisme og islam.

– De som kan sin historie burde vite at Hitler samarbeidet med muslimene under 2. verdenskrig. Det er paralleller mellom islam og nazisme. Men vi er ikke mot vanlige muslimer, bare de fundamentalistiske gruppene, hevder Andreassen i Aftenposten.no.

Varsler motdemonstrasjoner

Opptakten og valg av dato har skapt en potensielt eksplosiv ramme rundt demonstrasjonen.

Både det venstreradikale miljøet rundt Blitz og organisasjoner som SOS Rasisme har varslet motdemonstrasjoner. Samtidig er det varslet at høyreekstreme fra både Sverige og Storbritannia er på vei for å delta i demonstrasjonen.

– Vi vet hvem og hvor engelskmennene og svenskene er, og kommer til å fotfølge dem gjennom byen hele helgen med fredelige virkemidler, sier Regionansvarlig for SOS Rasisme i Oslo Bård Frantzen til Aftenposten.no.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger