"Kjakan" opprørt over 9.april demonstrasjon

Den dekorerte motstandshelten reagerer kraftig på at okkupasjonsdagen brukes til å demonstrere mot muslimer i Norge.

Gunnar Sønsteby

Gunnar 'Kjakan' Sønsteby synes det ikke er riktig å sammenligne nazi-okkupasjonen med dagens muslimer.

Foto: Bondevik, Andreas / SCANPIX

Det er den nystiftede Norwegian Defence League (NDL) som i formiddag skal demonstrere utenfor Akershus festning mot det de mener kan bli en islamsk okkupasjon av landet, skriver Aftenposten.

Gunnar "Kjakan" Sønsteby (93) reagerer kraftig på sammenligningen mellom nazi-okkupasjonen og de muslimene som i dag bor i Norge.

– Dette er helt håpløst. Jeg reagerer kraftig på bruken av denne datoen, sier han til avisen.

Kjempet for demokratiet

Sønsteby sier at den gang de kjempet, var det demokratiet som sto i fokus.

– Det blir helt feil å si at muslimer utgjør en trussel mot det norske demokratiet i dag. Jeg har mer tro på tillitsfullt samarbeid.

NDL ble opprettet i februar i år, og er søstergruppe til The English Defence League.Selv skriver de på sine nettsider at de arbeider i mot den intolerante og barbariske holdningen som vokser i enkelte deler av ekstremistiske miljøer i Norge; inkluder, men ikke begrenset til, fornektelsen og undertrykking av kvinners rettigheter, mishandlingen av små barn, såkalte æresdrap, homofobi, anti-semitisme og den kontinuerlige støtten til de ansvarlige for terrorhandlinger.

Selv om NDL er dedikerte til bekjempelse av all ekstremisme, anerkjenner de at den største trusselen mot dagens samfunn utgjøres av islamske ekstremister, står det på nettsiden.

Mobiliserer mot demonstrasjonen

NDL skal etter planen starte sin demonstrasjon klokken 12 00 lørdag. Blitz og SOS Rasisme vil dermed starte en motdemonstrasjon. Deretter skal demonstrantene etter planen bevege seg mot Universitetsplassen i Oslo.

– Målet er at det ikke skal bli en voldelig demonstrasjon, men vi utelukker aldri at det kan skje. Derfor forbereder vi oss, sier operasjonsleder Tor Grøftum ved Oslo politikammer, til Aftenposten.