Hopp til innhold

Syrisk barnebrud i Norge: – Vil heller dø enn å adskilles

Hun er 16 år, gravid og gift, men fikk ikke bo sammen med ektemannen hun flyktet fra Syria med. – Urettferdig og traumatiserende, sier Ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn.

Syrisk asyljente - barnebrud

TRAUMATISK: For 16-åringen fra Syria ble det en traumatisk opplevelse å høre fra politiet at hun og ektemannen som hun kom til Norge med ikke kunne bo sammen. Hun er nå gravid i femte måned.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Hun var 15 år da de krysset grensen i oktober, han var 22. Nå skal de snart bli foreldre.

Men for det unge, syriske paret har møtet med Norge vært dramatisk. De kjente ikke til det norske regelverket som sier at barnebruder helst ikke skal bo på samme asylmottak som mannen.

– De sa det er ulovlig under 16 år. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte dra et sted og han til et annet. Jeg ble kjempelei meg og begynte å gråte, forteller jenta til NRK.

– Regelverket er urettferdig

Hun er en av minst 60 barnebruder som i fjor kom til Norge som asylsøker i følge med sin eldre ektemann, og en av minst ti som var under den seksuelle lavalderen.

Jenta som nå har fylt 16 år og er gravid i femte måned, sier hun føler seg trygg sammen med mannen. Etter at hun fylte 16, får de lov til å bo sammen, men hun reagerer på hvordan hun ble behandlet da hun var 15.

– Jeg liker mannen min. Jeg ville heller ha tatt mitt eget liv enn å leve uten han - det er uaktuelt. Regelverket her er urettferdig, for vi giftet oss etter syrisk lovverk. Jeg respekterer lovene, men man må også ta hensyn til min situasjon, sier hun.

– Dobbeltmoralsk av Norge

Leder for Ressursenter for kvinner med minoritetsbakgrunn, Fakhra Salimi, mener norske myndigheter risikerer å retraumatisere asylsøkere når de skiller dem fra hverandre.

Fakhra Salimi

DOBBELTMORALSK: Det mener Fakhra Salimi, leder for MiRa-senteret.

Foto: NRK

– I stedet for å gi disse flyktningene trygghet og asyl skiller man dem som har lyst til å være sammen. Det er urettferdig. I Syria er det lov å gifte seg ung så de har ikke gjort noe ulovlig, sier Salimi.

– Men i Norge er det straffbart å ha sex med jenter under 16 år?

– Vi må tenke på menneskerettighetene, ikke bare på loven i Norge. I Norge er det dessuten mange unge mennesker som har et seksualliv, den eneste forskjellen er at de ikke er gift. Det blir dobbeltmoralsk.

Merknad: Ifølge Unicefs State of the World's Children 2015 er den lovlige alderen for ekteskap i Syria 18 år for gutter, og 17 år for jenter. Religiøse ledere kan imidlertid gi unntak fra denne lovbestemmelsen.

Hun påpeker at hun er imot barneekteskap, men at løsningen ikke er å skille en etablert familie som i dette tilfellet.

– Må innrette seg etter norske verdier

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er derimot krystallklar på at jenter under 16 år ikke skal få kunne bo med sine ektemenn.

Sylvi Listhaug

KAN IKKE KOMPROMISSE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Jeg mener det er viktig at de som kommer til Norge følger norske lover og regler. De under 16 år skal ikke være gift med voksne menn, sier Listhaug.

– Kan det ikke være traumatiserende for dem å bli skilt fra ektemennene?

– Vi kan aldri kompromisse når det gjelder de under 16 år. Vi skal være opptatt av å bevare de norske verdiene på dette området og må forvente at de som kommer hit innretter seg etter dem, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger