Hopp til innhold

Per Fugelli om barneekteskapene: Vi må prøve å forstå

Minst 61 mindreårige var gift da de kom til Norge som asylsøkere i fjor. Den yngste jenta var 11 år. – De som følger denne skikken er ikke forkastelige eller moralsk primitive, sier professor Per Fugelli.

Per Fugelli

– MÅ VISE FORSTÅELSE: Professor i sosialmedisin Per Fugelli mener vi må forstå at skikken med barneekteskap, ikke fordømme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han reagerer på ordbruken til innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp), som mener det er «helt forkastelig at man gifter seg med barn».

– Vi skal ikke godta det, men prøve å forstå at i deler av verden er dette en skikk. Det har vært sånn i 1000 år. Og de som følger den skikken er ikke forkastelige, de er ikke moralsk primitive. De skal møtes med god vilje, og så må vi finne ordninger som gjør at de kommer inn under norsk lov, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin.

Han mener ikke at Norge skal godta barneekteskap blant asylsøkerne, men er opptatt av at menneskene som kommer, skal mottas med respekt.

– Jeg tror det er viktig også av praktiske grunner. De kommer hit fra krig. De er redde og sårbare. Da skal vi prøve å møte dem med god vilje. I stedet for å fordømme dem. Det blir det ikke god integrering av, sier Fugelli.

Minst 61 mindreårige var gift

NRK kunne tirsdag fortelle at minst 61 mindreårige var gift da de kom til Norge som asylsøkere i fjor. Minst ti er under 16 år, som er seksuell lavalder i Norge, og den yngste var 11 år.

I november kom en 14 år gammel gravid jente over grensa på Storskog sammen med sin 23 år gamle ektemann og deres 18 måneder gamle sønn.

kapital

– MYNDIGHETENE KAN GJØRE VONDT VERRE: Sosialantropolog Unni Wikan mener unge jenter kan bli hardere rammet om norske myndigheter griper inn og fjerner dem fra ektemannen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Sosialantropolog Unni Wikan uttalte da til NRK at jenta kan bli hardere rammet dersom myndighetene griper inn.

– Etter sedvaneloven og ifølge islam tilhører barna fars familie. Generelt er skilsmisse ikke sett på med gode øyne. Så hvis jenta har det bra i ekteskapet, bør norske myndigheter støtte opp om familien – selv om hun er en barnebrud.

Wikan understreker at det er annerledes dersom jenta blir utsatt for vold.

Sosialantropologen forsvarer ikke at unge jenter blir giftet bort, men mener barnebrudene kan lide mer dersom norske myndigheter forsøker å «sette dem fri» fra ekteskapet.

Må fjernes fra ektemenn

Anne Grønsund er leder av Barnevernspedagogene i Akademikerforbundet, et forbund i Unio. Hun er krystallklar på at jenter under 16 år må fjernes fra sine ektemenn.

– Barn under seksuell lavalder skal selvfølgelig ikke bo sammen med en mann som utføre seksuelle handlinger mot dem. Det er klinkende klart i Norge, sier Grønsund til NRK.

Barne- ungdoms- og familiedirektoratet sier dette på sprøsmålet om alle jentene under 16 år i Norge flyttes fra ektemannen:

– For de fleste kan det bety at de bor adskilt, men her må vi gå inn i det enkelte tilfellet. Seksuell lavalder i Norge er 16 år, og det vil ofte være styrende for hvordan man tenker rundt disse sakene. Men andre problemstillinger som vold og tvang vil også telle med i vurderingene, sier direktør Mari Trommald.

AKTUELT NÅ