Sylvi Listhaug: – Viktig at vi gjennomfører disse returene

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener at Russland er «et trygt land for de aller fleste». – Politiet vil gjenoppta returene så fort det er praktisk mulig, sier hun.

5000 asylsøkere over Storskog og måtte ta grep for å stanse ruta.

VIDEO: Sylvi Listhaug (Frp) kommenterer situasjonen i Finnmark.

– Situasjonen er at det har kommet flere enn 5000 asylsøkere over Storskog. Vi måtte ta grep for å stanse ruta der oppe, og det har vi nå gjort, sier Listhaug til NRK.

Da innvandrings- og integreringsministeren kom ut fra et møte med KS torsdag ettermiddag, måtte hun svare på spørsmål om den planlagte utsendelsen av flere hundre asylsøkere som har kommet til Finnmark via Russland.

Regjeringen er blitt kritisert fra flere hold for instruksen om å returnere asylsøkere med rett til opphold i Russland.

– Russland er et trygt land for de aller fleste. Det vil være saker der man må inn og vurdere nærmere, og det har jeg tillit til at utlendingsmyndighetene gjør, sier Listhaug.

– Så fort det er praktisk mulig

– Nå skal vi returene personer som har grunnlag for opphold i Russland, eller multivisum, og det er viktig at vi gjennomfører disse returene. Politiet vil gjenoppta returene så fort det er praktisk mulig.

Buss i asyl-leir

NY BUSS: Torsdag ankom en ny buss med asylsøkere Ankomstsenter Finnmark.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Det var planlagt en utsendelse av 30 syriske asylsøkere i dag. Når blir denne bussen sendt til Russland?

– Jeg har tillit til at politiet gjenopptar returene over Storskog så fort det er praktisk mulig. Det er veldig viktig at vi håndhever en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Det innebærer at de som kommer til landet og som ikke har grunnlag for opphold, og ikke står i fare for å bli forfulgt eller torturert, blir sendt ut.

Ber Ap og Sp om å slutte «å vingle»

Listhaug sier hun forstår at mange vil til Norge i jakten på en «bedre økonomi for seg og sin familie», men at disse ikke har krav på opphold.

Helga Pedersen

VIL HA TENKEPAUSE: Helga Pedersen (Ap).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Helga Pedersen, oppfordret politikerkollegaen til å ta en tenkepause i et intervju med Nettavisen i dag. Listhaug svarte med å be Ap og Sp om å slutte «å vingle».

– At medieoppmerksomhet bidrar til at partier som sier de er for en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, begynner å vingle, er foruroligende, skriver hun i et brev til NTB.

Pedersen mener Listhaugs påstand «nesten ikke er til å tro».

Vi står i en alvorlig situasjon, og statsråden bruker tiden sin på et helt useriøst angrep på opposisjonen. Nå har Listhaugs egen underliggende etat selv stoppet utsendelsen, fordi det er uklart om disse utsendelsene skjer forsvarlig. Det er Listhaug selv som har skapt uklarhet om hun følger opp Stortingets vedtak, sier Pedersen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger