Pågrepet kort tid etter NRK-intervju

Merete Eriksson i aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic ble kort tid etter intervjuet med NRK pågrepet av politiet. Hun forsøkte å frakte asylsøkere til kirkeasyl.

En aksjonsgruppe har forsøkt å få flyktninger i Finnmark ut av mottak før uttransporteringen til Russland begynner.

PÅGREPET: Merete Eriksson forsøkte å hjelpe asylsøkere bort fra mottakssenteret i Kirkenes. Nå er hun pågrepet.

To nordmenn som har hjulpet asylsøkere med å rømme i Kirkenes torsdag, er pågrepet.

Merete Eriksson er en av dem. Hun prøvde å frakte asylsøkere fra området ved mottakssenteret i Kirkenes. Før hun ble pågrepet, ble hun fratatt førerkort og vognkort av politiet.

– Det er en gjeng med fortvilte folk som har fått beskjed om utsendelse og som absolutt ikke ønsker å dra til Russland fordi de har ikke permanent opphold. De har en måneds visum, og hva skjer med dem etter at visumet har gått ut? De er dypt fortvilet, sa Merete Eriksson til NRK like før hun ble pågrepet torsdag.

– Det er barnefamilier, og vi er noen som prøver å hjelpe dem. Det har ikke gått så bra hittil. Vi har klart å få to i kirkeasyl, sa Eriksson.

Straffbart

– Vi har kommet over to transporter som ønsket å frakte personer til kirkeasyl. Bilførerne er pågrepet. Asylanter er pågrepet, sier stasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon til iFinnmark.

Møllebakken kan ikke si noe om hva slags straffereaksjon de to kan vente seg, men sier at dette helt klart er et straffbart forhold.

Ingen asylsøkere uttransporteres torsdag

Det blir ingen utsendelse over Storskog i dag. Politiets utlendingsenhet bekrefter dette overfor Aftenposten. Bussen med asylsøkere skulle egentlig gå klokken 10.00 i dag.

– Av politioperative hensyn kan vi ikke kommentere bakgrunn for dette, sier Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i Politiets Utlendingsenhet til avisen.

SISTE NYTT

Siste meldinger