Hopp til innhold

Sylvi Listhaug er ny eldre- og folkehelseminister

Frps påtroppende nestleder Sylvi Listhaug ble i dag utnevnt som eldre- og folkehelseminister, til tross for at hun var glad for å forlate regjeringen i fjor. – Jeg kunne ikke si nei til denne jobben, sier Listhaug.

Sylvi Listhaug blir ny eldre- og folkehelseminister

NY MINISTER: Se hele sendingen fra da Frps Sylvi Listhaug ble utnevnt som eldre- og folkehelseminister.

Frps Sylvi Listhaug er utnevnt som eldre- og folkehelseminister, ett år etter at hun gikk av som justis- og innvandringsminister.

Listhaug tar dermed over stillingen etter Åse Michaelsen (Frp), som var Norges første eldre- og folkehelseminister, og har hatt stillingen siden januar i fjor.

Statsminister Erna Solberg presenterer Sylvi Listhaug som ny statsråd.

Statsminister Erna Solberg presenterer Sylvi Listhaug som ny statsråd.

– Vi har fått en ny eldre- og folkehelseminister. Et kjent ansikt er tilbake i regjering – Sylvi Listhaug. Det er hyggelig, sa Solberg da hun møtte pressen på Slottplassen fredag formiddag.

Under nøkkeloverrekkelsen takket Listhaug forgjengeren Åse Michaelsen for arbeidet hun har lagt ned som Norges første eldre- og helseminister.

Sylvi Listhaug utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister

TAKKES AV: Åse Michaelsen (Frp) takkes av og roses for innsatsen som eldre- og folkehelseminister av både Sylvi Listhaug, Erna Solberg og Siv Jensen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Du har gjort en fenomenal innsats som eldre- og folkehelseminister. Hjertelig tusen takk for innsatsen, jeg kommer til å ringe deg for å få gode råd, sa Listhaug.

Erna Solberg: – Ser frem til et godt samarbeid

Statsministeren presiserer at eldreomsorg er noe Listhaug kjenner godt til som tidligere eldrebyråd i Oslo.

– Jeg er helt sikker på at du vil løfte eldreomsorgen med ditt engasjement og evne til å få oppmerksomhet på disse områdene, sier Solberg under pressekonferansen i forbindelse med utnevnelsen.

Hun legger vekt på at Listhaug også har ansvar for folkehelseområdet, et området forgjengeren hennes Åse Michaelsen var svært opptatt av.

Sylvi Listhaug ble fredag presentert som ny eldre- og folkehelseminister

TILBAKE I VINDEN: Erna Solberg presenterte i dag Sylvi Listhaug som ny eldre – og folkehelseminister.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Dette er nært folks hverdag, vi får nå en statsråd som er flink til å sette saker på dagsorden og som er en handlekraftig politiker. Det er egenskaper jeg er sikker på blir viktige i en jobb som både påvirker folks hverdag og livskvaliteten i by og bygd, sier Solberg.

Statsministeren forteller at hun ser frem til et godt samarbeid med Listhaug i regjering.

– Vi kjenner hverandre godt. Vi får en statsråd som brenner og engasjerer seg for nettopp disse sakene. Velkommen til laget, avslutter hun.

Turbulent avgang som justisminister

Sylvi Listhaug var statsråd fra 2013 til 2018. Først som landbruksminister, før hun ble innvandrings- og integreringsminister. De siste månedene var hun justis- og innvandringsminister.

Regjeringa startar budsjettarbeidet for 2019

COMEBACK: Sylvi Listhaug har tidligere vært både landbruksminister, innvandring- og integreringsminister, og justis- og innvandringsminister.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

20. mars 2018 trakk Listhaug seg som justisminister. Avtroppingen skjedde i etterkant av et Facebook-innlegg der justisministeren kritiserte Arbeiderpartiets sikkerhetspolitikk, i forbindelse med at Frp ville kunne frata personer man mistenkte var kriminelle, det norske statsborgerskapet uten å gå via domstolene.

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet», skrev Listhaug på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere.

Kritikken haglet, og Solberg-regjeringen holdt på å felles da Rødts Bjørnar Moxnes stilte mistillitsforslag mot Listhaug.

– Norsk politikk har blitt en barnehage, sa Listhaug, og presiserte at hun trakk seg frivillig, og at hun ikke ville tillate at Frp mistet makt og gjennomslag på grunn av henne.

Listhaug om å gå av i 2018: – Det beste som har skjedd meg

To uker etter avgangen fortalte Listhaug til God morgen Norge at hun ikke angret på Facebook-innlegget.

– Dette er egentlig det beste som kunne ha skjedd. Nå har jeg fått et helt nytt liv, sa Listhaug til TV 2.

Det er ikke lenge siden statsminister Erna Solberg fornyet regjeringsrekkene, i slutten av mars i år utnevnte Solberg sin syvende justisminister, Jøran Kallmyr (Frp).

22. januar fikk regjeringen fire nye statsråder Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Dag Inge Ulstein (KrF), Olaug Bollestad (KrF) og Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), mens tidligere barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland (H) og tidligere landbruks- og matminister, Bård Hoksrud (Frp), måttet vike.

Sylvi Listhaug utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister

TAR OVER: Åse Michaelsen trer til side som eldre- og folkehelseminister, og Sylvi Listhaug tar over ministerstolen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Listhaug i 2019: – Jeg kunne ikke si nei til jobben som eldreminister

Sylvi Listhaug forteller at hun gleder seg til å komme tilbake i regjering og samarbeide med KrF, til tross for uenigheter tidligere.

– Mener du fortsatt at KrF er et parti uten ryggrad?

– Jeg mener KrF er på rett kurs, de har flagget tydelig på at de ønsker å stå enda tydeligere for de kristne og norske verdiene, det klinger godt i mine ører. Vi har fått til en god plattform som vi står samlet om.

– Da du trakk deg sa du at dette er det beste som har hendt deg, ble du lei av det livet?

– Jeg har hatt et år som har vært helt fantastisk, jeg har reist rundt i Norge og møtt så mange mennesker. Da jeg fikk spørsmålet om å komme inn som eldreminister kunne jeg ikke si nei. Nå har jeg mulighet til å gjøre en forskjell for folk, sier Listhaug til NRK.

Hun presiserer at sykehjemsplasser og innbydende mat blir noe av det viktigste som eldreminister.

Frp-leder Siv Jensen serverte pølser på Fremskrittspartiets landsmøte mens hun kommenterte at Sylvi Listhaug gjør comeback i regjeringen.

Frp-leder Siv Jensen serverte pølser på Fremskrittspartiets landsmøte mens hun kommenterte at Sylvi Listhaug gjør comeback i regjeringen.

Siv Jensen: – Sylvi er landets modigste politiker

Frp-leder Siv Jensen sier hun er veldig glad for å få Sylvi Listhaug tilbake.

– Hun er en av landets mest populære og modigste politikere, og hun vil stå på for å sikre Frp gjennomslag i regjeringen, sier Jensen til NRK.

– Er du trygg på at Listhaug lært noe siden fjor da hun trådde av som justisminister?

– Alle politikere lærer noe hver eneste dag, det er hele poenget med å være politiker. Hun er populær, hun er erfaren, hun er dreven og hun kommer til å være et godt bidrag for både Frp, regjeringen og landet.

– Da Listhaug gikk av sa hun at det beste som hadde skjedd henne var å gå av?

– Ja, hun har satt pris på det året hun nå har vært i Stortinget og fått litt tid med sitt aller minste barn og de to andre som er litt større. Men nå er hun klar igjen, sier Jensen.

Hun presiserer at partiet har store ambisjoner for eldreomsorgen.

– De eldre er en ressurs for landet og fortjener en verdig og trygg alderdom. Sylvi vil kjempe for at de eldre skal få god mat, valgfrihet i tjenestene og at vi setter nye rekorder i bygging av sykehjemsplasser, sier Jensen.

Fremskrittspartiet arrangerer landsmøte

MODIG: Frp-leder Siv Jensen sier hun tror Listhaug vil sikre Frp gjennomslag i regjeringen.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Ansvar for sosial ulikhet i helse

Listhaug har vært konstituert nestleder i Fremskrittspartiet siden Per Sandberg trakk seg fra vervet da han måtte gå av som fiskeriminister. Det er ventet at Listhaug blir formelt valgt som nestleder under landsmøtet til partiet denne helgen.

Listhaug har bakgrunn som Oslo byråd for helse, eldreomsorg og sosiale tjenester og rådgiver i PR-bransjen.

FrP landsmøte.

TRER AV: NRK erfarer at Sylvi Listhaug tar over posten som eldre- og folkehelseminister etter Åse Michaelsen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Eldre- og folkehelseministeren har ansvaret for politikken knyttet til kommunale pleie- og omsorgstjenester, folkehelseområdet som omfatter helsefremmende og forebyggende arbeid innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging og smittevern, ifølge regjeringens beskrivelse av ministerposten.

Oppmerksomhet de siste dagene

Sylvi Listhaug har vekket mye oppmerksomhet de siste dagene med utspill der hun blant annet har slått «getto-alarm» og foreslått flyktningtopp til syv kommuner, samt slått hardt ned på IS-kvinners rettigheter.

– Før hun har satt sine ben i det nye departementet vil hun bidra til kontrovers og oppmerksomhet. Det tror jeg Frp tenker at de trenger nå. De får en av Norge mest konfliktglade politikere tilbake i den ypperste manesjen, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

1. mai i Drammen

TALTE: Sylvi Listhaug holdt 1. mai tale i Drammen der hun trakk fremmet hun mener er en økt ghettofisering.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger