Hopp til innhold

Sylvi Listhaug advarer Frp mot surrogati

GARDERMOEN (NRK): Den nybakte moren Sylvi Listhaug sier hun ikke vil la norske kvinner «leie ut livmoren sin». Hun ber Frps landsmøte droppe forslaget om å tillate surrogati.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug er i permisjon fra jobben som innvandringsminister, men deltar med mann og barn på Frps landsmøte. Hun mener partiet ikke bør åpne for surrogati.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Det er en grunn til at «Tore på sporet» er så populært. Det er fordi vi har behov for å vite hvor vi kommer fra, sier Listhaug.

Frp er ikke for surrogati i dag, men ønsker å tillate eggdonasjon i Norge. Men et mindretall i landsstyret ønsker å åpne for surrogati i Norge.

– Da jeg meldte meg inn i Frp på nittitallet, var det på grunn av familieverdiene. Jeg mener partiet skal stå videre på arven etter John Alvheim. For barns beste, sier Listhaug, som for tiden er ute i mammaperm fra jobben som innvandrings- og integreringsminister.

Delte meninger

NRK har spurt 13 av Frps 19 fylkesledere om spørsmålet. Seks av dem svarte at de er for å tillate surrogati, fire sa at de er mot, mens tre er usikre eller ikke vil svare.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud, som sitter i partiets programkomité, er blant forkjemperne for forslaget. Han viser blant annet til at mange drar til utlandet for å gjennomføre surrogati i dag.

Også Bjørn Emil Forbord Nesset i ungdomsorganisasjonen frykter risikable operasjoner i utlandet. Han mener det går imot Frp-sjela å si nei.

– Dette bygger på frihetsprinsippet som er ryggraden i dette partiet, og setter barnet i sentrum, mener han.

Men Listhaug mener det nettopp er barnets interesser som nedprioriteres ved å åpne for surrogati. Hun mener forslaget vil «åpne for kjøp og salg av barn for rikfolk».

– Vi pusher grenser i retning av at det er foreldres behov, og ikke barnas, som skal stå i spissen. Derfor er jeg mot dette, sier hun.

Venstre åpnet

Venstre gikk tidligere i vår inn for surrogati, som første parti i Norge. De vil imidlertid kun tillate ikke-kommersiell surrogati, der surrogatmoren ikke får betalt.

Det er foreløpig uklart om Frp også vil ta et slikt forbehold i et eventuelt vedtak, eller om de også vil åpne for ikke-alturistisk surrogati. Landsmøtets redaksjonskomité, som ledes av Per Sandberg, jobber fortsatt med formuleringen.

Forslaget som ligger på bordet, slår foreløpig bare fast at «Frp vil åpne for surrogati.» Setningen er foreslått i et avsnitt som slår fast at man må kunne vite hvem som er bilogisk mor og far.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ