NRK Meny
Normal

Sandberg vil beholde muligheten til tvangssammenslåing

GARDERMOEN (NRK): Frp ønsker seg frivillige kommunesammenslåinger, men mange av partiets fylkesledere vil stemme mot et forslag som utelukker bruk av tvang.

Landsmatet Fr.P 2017

Per Sandberg (t.v.) leder programarbeidet i Fremskrittspartiet. Her er han sammen med partileder Siv Jensen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Et mindretall i Frps landsstyre ønsker å slå fast at «Kommunesammenslåing skal skje frivillig» i partiets program.

NRK har snakket med 13 av partiets 19 fylkesledere om spørsmålet. Åtte av dem sier de vil stemme mot forslaget, mens tre er usikre. Bare to sier de vil stemme for den bastante setningen.

– Trenger flere sammenslåinger

Per Sandberg, som leder programarbeidet i partiet, advarer landsmøtet mot å kreve frivillighet ved kommunesammenslåing.

– Det vil bety at det vil ta tid før vi får på plass en framtidsrettet kommunestruktur. En rekke kommuner har vedtatt å slå seg sammen, men fortsatt er mange kommuner for små for å møte innbyggernes behov. Derfor er det viktig at arbeidet fortsetter, sier han.

Forrige helg slo KrFs landsmøte fast at kommunesammenslåinger kun skal skje ved frivillighet. I øyeblikket er det dermed bare de to regjeringspartiene og Venstre som åpner for at sammenslåing i bestemte tilfeller kan skje mot en eller flere kommuners uttrykte vilje.

Skulle Frp snu på landsmøtet, er det med andre ord ikke lenger flertall på Stortinget for dette synet.

Amundsen advarte mot POD-nedleggelse

Landsmøtet skal ta stilling til ni mindretallsforslag i programmet. Blant dem er forslag om å legge ned Politidirektoratet og å si nei til lagring av IP-adresser i seks måneder. De sakene engasjerer justisminister Per-Willy Amundsen:

– Særdeles uklokt, mener han om å legge ned Politidirektoratet.

Han ba også landsmøtet om å si ja til at internettleverandører skal kunne lagre IP-adresser i seks måneder, slik programkomiteens flertall ønsker.

– Politiet skal bare ha mulighet til å hente disse adressene når det er begått seksuelle overgrep mot barn og annen kriminalitet, forklarte han.

Landsmøtet skal også ta stilling til forslag om å tillate dobbelt statsborgerskap, økt pant på flasker og bokser, forbud mot omskjæring av gutter og å åpne for surrogati.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger