Hopp til innhold

Kilder til NRK om krisemøtet: Verken Solberg eller Jensen ba Listhaug trekke seg

Ved midnatt mandag lå det ikke an til at Erna Solberg og Siv Jensen kom til å ta grepene KrF ønsket seg før dagens stortingsmøte, etter det NRK erfarer. Noen timer senere valgte Sylvi Listhaug selv å gå av.

Solberg, Jensen og Listhaug

INGEN KRAV: Kilder opplyser til NRK at verken Siv Jensen eller Erna Solberg har lagt press på Sylvi Listhaug for at hun skal trekke seg.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etter det NRK får opplyst kom avgangen svært overraskende på både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

På sin pressekonferanse mandag opplyste Erna Solberg at hun først sent mandag kveld ble informert om at Listhaug ville gå av tirsdag.

- Vi var rede til å gå ut av regjeringen, uttalte Frp-leder Siv Jensen på Stortinget tirsdag formiddag.

Ifølge kilder i regjeringen som kjenner innholdet i samtalene som fant sted i Statsministerboligen mandag kveld, skal ikke Erna Solberg eller Siv Jensen ha lagt press på Sylvi Listhaug for å få henne til å trekke seg i løpet av møtet.

Listhaug ville imidlertid ikke kommentere når hun informerte statsministeren og Frp-lederen.

Planla ikke å imøtekomme KrF

Sentralt plasserte kilder i både Høyre, Venstre og Frp holdt like før midnatt fast ved at KrF rett og slett måtte snu dersom regjeringen skulle overleve tirsdagens stortingsmøte.

De samme kildene sa at Erna Solberg i praksis ville komme til Stortinget for å stille kabinettsspørsmål, og at regjeringen ikke ville foreta seg noen «grep» for å imøtekomme KrF, slik KrF-leder Knut Arild Hareide mandag sa regjeringen måtte for å unngå mistillit.

Ulmet kraftig i Høyre

Selv om partiet Høyres krystallklare budskap utad har vært at de håpet KrF skulle snu og ikke erklære mistillit til Sylvi Listhaug, har det det ulmet i statsminister Solbergs egne rekker de siste dagene.

Rolf Erik Tveten, som var politisk rådgiver og taleskriver for Solberg de to første årene hun var statsminister, ba i et Facebook-innlegg mandag kveld Listhaug om å pakke sakene sine.

– Løsningene partiene har i fellesskap er viktigere enn Sylvi Listhaug. Det håper jeg hun selv erkjenner og setter Frp, regjeringen, borgerlig side, norsk politikk og Norge foran seg selv, skriver Tveten og avslutter med Listhaugs egen faste frase – «LIK OG DEL».

En rekke nåværende og tidligere sentrale Høyre-personligheter har trykket «liker» på statusen.

Blant dem er stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde og Erna Solbergs mangeårige stabssjef Julie Brodtkorb, som sluttet i fjor høst.

En annen som har gitt tommel opp til oppfordringen til Listhaug om å sette regjeringen foran seg selv er Rikke Høistad Sjøberg. Hun er statssekretær for Høyre-nestleder Jan Tore Sanner i Kunnskapsdepartementet, og Sanners nærmeste medarbeider de siste fem årene.

Andre som har trykket «liker» er tidligere politisk rådgiver ved Statsministerens kontor, Hans Christian Kaurin Hansson, tidligere Solberg-rådgiver Haakon Dagestad, tidligere rådgiver for parlamentarisk ledelse i Høyre, Torbjørn Sølsnæs, Oslo Unge Høyre-leder Nicolai Øyen Langfeldt og fylkessekretær i Sogn og Fjordane Høyre, Ingvar Torsvik Myrvollen.

Ba Solberg ta grep

KrF uttalte mandag ettermiddag at partiet ikke har tillit til justisministeren. Men KrF sa ingenting om hvorvidt de ville stemme for mistillit, dersom statsministeren truet med at regjeringa går av ved mistillit-flertall.

Ap svarte at de er klar til å gå for mistillitsforslaget uansett, men KrF var opptatt av å understreke at statsministeren hadde andre alternativer.

KrF-lederen ba mandag statsministeren om å «ta grep» før den planlagte avstemninga i Stortinget tirsdag.

– KrFs landsstyre uttrykker at de ikke har tillit til sittende justisminister. De ber derfor Erna Solberg om å ta grep for å unngå at vi får en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sa Hareide.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger