Krisemøte i statsministerboligen

Mandag kveld var de tre regjeringspartiene, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre samlet i statsministerboligen for å legge en plan før skjebnedagen i Stortinget der regjeringa Solberg risikerer å gå av.

Hans Andreas Limi

– I MORGEN SOM GJELDER: – Vi må bare forholde oss til at det er et flertall for et mistillitsforslag, så får vi se hva debatten bringer i morgen. Jeg tror ikke vi skal lage flere spekulasjoner nå, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

PRESISERING: I en tidligere versjon stod det i artikkelen at KrFs landsstyre «enstemmig» vedtok mistillit til justisministeren. Ordet er nå fjernet til fordel for «KrFs landsstyre uttrykker at de ikke har tillit til sittende justisminister».

– Nå har vi bare snakket sammen for å forberede debatten i Stortinget i morgen, så får vi bare ta det derfra. Det er i morgen som gjelder, sier Hans Andreas Limi, som er parlamentarisk leder for Fremskrittspartiet på vei ut fra Statsministerboligen.

Tirsdag skal Stortinget stemme over et mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Avstemningen kan ende med regjeringskrise. Justisministeren var selv til stede i statsministerboligen mandag kveld.

Temaet for møtet er etter det NRK erfarer håndtering av situasjonen, budskap og planen for morgendagen.

Limi ønsket ikke å si noe om Frp har lagt en alternativ plan dersom den borgerlige regjeringa går av som følge av mistillitsforslaget mot hans partifelle.

– Vi må bare forholde oss til at det er et flertall for et mistillitsforslag, så får vi se hva debatten bringer i morgen. Jeg tror ikke vi skal lage flere spekulasjoner nå, sier Limi.

Justisminister Sylvi Listhaug forlater møtet i statsministerboligen

JUSTISMINISTERENS MØTEEXIT: Justisminister Sylvi Listhaug forlater møtet i statsministerboligen mandag kveld. Ved siden av henne sitter hennes politiske rådgiver Espen Teigen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KrF avgjør

Det er partiet Rødt som har fremmet mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) etter at hun la ut en omstridt Facebookpost.

I helga varslet statsminister Erna Solberg (H) at hun har tillit til og står bak sin justisminister, og kilder i Høyre fremholdt overfor flere medier at hele regjeringa går av hvis KrF støtter mistillit mot justisministeren.

Alle opposisjonspartiene, med unntak av KrF, har gjort det klart at de vil stemme for mistillitsforslaget, også dersom regjeringa stiller seg bak justisministeren, og blir nødt til å gå av om det blir flertall.

Mandag ettermiddag opplyste KrF at deres landsstyre ikke har tillit til Listhaug. Ifølge partileder Knut Arild Hareide har partiets stortingsgruppe fått et tydelig råd:

– KrFs landsstyre uttrykker at de ikke har tillit til sittende justisminister. De ber derfor Erna Solberg om å ta grep for å unngå at vi får en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier Hareide.

Det hersker likevel fremdeles tvil om partiet stemmer for mistillitsforslaget i Stortinget, dersom det også betyr at hele regjeringa går av.

KrF avgjør dermed om det blir flertall eller ikke for mistillitsforslaget tirsdag.

Fylkesledere i Venstre mener Listhaug bør gå av

Leif Wasskog

KLAR TALE: – Den beste løsninga for å berge det politiske prosjektet er å la Listhaug gå, sier fylkesleder for Venstre i Finnmark, Leif Wasskog.

Foto: VENSTRE

– Ut fra de valgene Erna har, altså å enten stille kabinettsspørsmål, gå av – eller tvinge gjennom en regjering med Listhaug i samme posisjon som nå, så er det best å fortsette uten Listhaug, sier leder for Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog.

Og legger bestemt til:

– Den beste løsninga for å berge det politiske prosjektet er å la Listhaug gå.

Ifølge Wasskog vil det være mye lettere å få til en flertallsregjering bestående av fire parti om kontroversielle Listhaug sendes tilbake til Stortinget.

– Nå har vi fått på plass en trepartiregjering som ikke har fått ro til å begynne å jobbe, på grunn av mye støy fra Frp. Derfor er det best å fortsette uten Listhaug. Da får en også en åpning inn mot KrF, slik at vi får en firepartiregjering som har flertall i Stortinget.

Se NRKs politiske kommentator Magnus Takvam forklarer saken.

Også lederen for Venstre i Sogn og Fjordane, Jan Henrik Nygård, mener Listhaug burde gå ut av regjeringa eller få en annen post.

– Det beste ville ha vært om Listhaug selv tok initiativ til å gå av. Det ville ha vært en løsning som mange ville satt pris på. Hvis Listhaug ikke selv klarer å velge, så må Erna omplassere henne.

– Det ville være kjedelig for Venstre om regjeringa går av når vi akkurat har kommet inn, men det er en god sak å gå på hvis man først skal gå. Listhaug har vært uromoment hele tida, sier Nygård.

Statsministerboligen

Temaet for møtet i statsministerboligen mandag kveld var etter det NRK erfarer håndtering av situasjonen, budskap og planen for avstemningen i Stortinget tirsdag morgen.

Foto: Espen Breivik / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger