Hopp til innhold

Syk fireåring mister vekt: Regjeringen endrer ikke politikk

Det er fortsatt uaktuelt å hente hjem IS-kvinnen og de to barna hennes, sier regjeringen.

Norsk fireåring sammen med sin mor i leiren Al Hol

Den fire år gamle gutten er født i IS-kontrollert område, men er norsk statsborger.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Det er klart etter et møte mellom statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet og kvinnens advokat Nils Christian Nordhus.

– Vi fremla ny informasjon knyttet til guttens helsestiland. Departementet tok det til etterretning, men formidlet tydelig at regjeringens beslutning om å ikke gripe inn i saken ligger fast, sier Nordhus til NRK.

Advokat Nils Christian Nordhus

Advokat Nils Christian Nordhus.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Fireåringen er internert i leiren Al Hol i Syria sammen med sin mor (29) og lillesøster (3). De siste ukene har gutten mistet vekt, ifølge advokat Nordhus, som har tilgang til barnets helsejournaler.

Nå skal barnet veie 11 kilo. Det er mindre enn en gjennomsnittlig norsk ettåring.

– Hans helsetilstand er alvorlig og han står i fare for å dø på kort sikt, sier Nordhus.

Har moren vurdert å be om bistand fra norske myndigheter om at de kun henter barna og ikke henne til Norge?

– Tiden tillater ikke noen slike vurderinger. Situasjonen er den at gutten dør nå og at myndighetene må gripe inn. Han har en vedvarende elendig helsetilstand. Han har gått ned i vekt fra 12 til 11 kilo. Vi kan ikke holde på med byråkrati. Dette må gjøres nå og ikke i neste uke, sier Nordhus.

– Avslått av mor

UD bekrefter møtet med Nordhus, som kom i stand etter ønske fra advokaten.

– Bakgrunnen for møtet var en anmodning fra advokat Nordhus om et snarlig møte med politisk ledelse i utenriksdepartementet. Nordhus opplyste at han hadde ny informasjon i saken, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet.

UD understreker at de over tid har arbeidet for å legge til rette for medisinsk oppfølging i Al Hol, basert på anmodning fra mor og de bekymringsmeldingene de har mottatt.

– De helsetilbudene som er formidlet er så langt avslått av mor. Utenrikstjenesten vil fortsatt forsøke å legge til rette for medisinsk oppfølging av gutten, men all eventuell bistand forutsetter mors samtykk, sier Halvorsen

Frykter alvorlig sykdom

NRK møtte familien i mars, da de akkurat hadde kommet ut av den siste IS-enklaven Baghouz. Da fortalte barnets mor at sønnen trolig hadde den alvorlige sykdommen cystisk fibrose.

Senere har en norsk professor slått fast at det er grunn til å frykte for livet til gutten, hvis det viser seg at han har sykdommen.

Sykdommen kan føre til underernæring. Den krever avansert behandling, som ikke er tilgjengelig i interneringsleiren. Uten behandling når pasientene svært sjelden skolealder.

Fireåringens journal fra Al Hol

Den håndskrevne og stemplede journalen fra feltsykehuset i Al Hol. Legen skriver at sykehuset ikke har mulighet til å gi gutten behandling og ber om at han får behandling et annet sted.

Foto: Privat

Vil ikke gi fra seg barna

Regjeringen har åpnet for å bistå barna til å returnere til Norge, hvis kvinnen blir igjen i leiren.

Det har kvinnen sagt nei til. Hun står fortsatt fast ved avgjørelsen.

Barnets mor er under etterforskning av PST, mistenkt for deltagelse i en terrororganisasjon. Hun hevder at hun ikke har gjort noe straffbart.

Norsk IS-kvinne og to barn i leiren Al Hol

Den norske kvinnen (29) og hennes to barn i interneringsleiren Al Hol i mars. Her har familien nettopp kommet ut av den siste IS-enklaven Baghouz.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Saken om fireåringen har ført medlemmer av regjeringspartiene ut i åpen strid om hvordan norske myndigheter skal forholde seg til barnet.

Frp har sagt nei til å bistå barnets mor til å komme hjem. Partiet mener kvinnen utgjør en terrorfare. Regjeringskollega KrF ønsker det motsatte: At fireåringen skal hjelpes hjem med moren og søsteren sin. Venstre har sagt ja til å hente både mor og barn hvis det er eneste mulighet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT