– Tvilte meg til Lysbakken

Det har gjort vondt i mange SV-sjeler denne uken. Noen stemte blankt, andre tvilte seg til Audun Lysbakken.

Ruth Birkeland Akershus SV

Ruth Birkeland i Akershus SV er en av delegatene som vurderer å stemme blankt når Audun Lysbakken skal velges til ny SV-leder.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Jeg må lufte vetet, som vi sier.

Ruth Birkeland er leder av SVs fylkestingsgruppe i Akershus.

Hun fester en fisher-ski til smørebenken og finner frem en bronsebørste. En skitur. Frisk luft. Det trengs denne siste dagen før et av SVs vanskeligste landsmøter noensinne.

Har bedt Lysbakken trekke seg

Hjemme på Eidsvoll har hun sett partilederkandidaten trekke seg som statsråd. Partilederen oppfordre landsmøte til å velge ham likevel. Media som spar opp nye saker som lukter korrupsjonsliknende. Som sliter på tilliten for et helt parti.

Birkeland har offentlig bedt Audun Lysbakken trekke seg som lederkandidat. Hun erkjenner at så ikke skjer. Hun kunne gjerne sett en ny lederkandidat. Hun forstår at det ikke vil skje.

Vi møter henne fredag formiddag. Før hun legger den røde festkjolen i den grå bagen og tar toget til landsmøte. Hun sliter med å gjøre en avgått statsråd til en fremtidens mann for partiet.

– Jeg er i tenkeboksen. Per i dag er det en blank stemme, det heller mest mot det. Det som har skjedd er såpass alvorlig. For meg har det konsekvenser for et ledervalg. Vi kunne valgt en annen leder som ville gjort veien opp litt mindre bratt, sier Birkeland.

I en beige skinnsofa forteller hun om en helsvart uke for partiet sitt.

– Folk har måtte gått inn i dette, fordøye det og snakke om det, snakke om det for å få bort usikkerheten. Folk har vært i villrede, forklarer hun.

– Hvis dette da egentlig er avklart, hvorfor fortsetter dere debatten? Hvorfor vil dere dere selv så vondt?

– Det er vel den åpenheten og friheten som ligger i alle SV-sjelene, det, ler fylkespolitikeren.

Ba folk ta ansvar

Lørdag formiddag ankommer hun landsmøtehotellet. Det bærer rett opp til fylkesdelegasjonen som skal ha møte før det hele braker løs. Før Kristin Halvorsen ber dem alle vise ansvar.

– Jeg har fortsatt ikke bestemt meg. Jeg vil snakke med folk, se landsmøtet, høre hvor andre legger seg – ikke minst Audun selv, sier hun før hun haster opp en trapp til en sofagruppe og møte med de andre delegatene fra Akershus fylke.

Én times skitur og én natts søvn har ikke gjort det noe enklere å stemme på Audun. Men hun vet han blir valgt uansett.

Audun sier unnskyld til hele landsmøtesalen. Nye delegasjonsmøter. Birkeland bestemmer seg fortsatt ikke. Det er mindre enn tre timer til stemmesedlene blir delt ut.

– Jeg vet ikke. Mange ser ut til å lande på Audun.

Tvilte seg frem til Audun

Da Heikki gikk på talerstolen ombestemte hun seg. Ruth Birkeland tvilte seg frem til å støtte Audun Lysbakken.

- Jeg stemte på Audun til slutt. Jeg har ikke noe behov for å gi proteststemme og er komfortabel med dette, slik det utviklet seg, skriver Ruth Birkeland i en SMS mens tellekorpset teller opp de 207 stemmene i ledervalget.

- Dette vil være med på å føre partiet videre. Det ville jeg være med på, legger hun til.

Under en time før selve valget, gikk Heikki Holmås på talerstolen på SVs landsmøte. Ikke bare gjorde han det klart at han ikke var kandidat:

- Ikke stem blankt. Jeg ville stemt på Audun Lysbakken, hvis jeg hadde hatt stemmerett, sa Holmås.

Da bestemte Birkeland seg.

Lysbakken ble valgt til SV-leder mot 15 av 207 avgitte stemmer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger