Hopp til innhold

SV-er hevder bomsjefens Kongo-samarbeidspartner er korrupt

SV-politiker og norsk-kongoleser Symphorien Pombe er kritisk til at bomsjefen i Bergen har samarbeidet med provinsguvernøren i Kongo.

Symphorien Pombe

KRITISK: Fylkestingsrepresentant for SV i Hordaland, Symphorien Pombe hevder provinsguvernøren i Kongo, Julien Kahongya, er korrupt.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Han arresterer ungdomsaktivister, han torturerer dem. Mange har mistet livet i fengsel, sier fylkestingsrepresentant for SV i Hordaland, Symphorien Pombe.

Han snakker om provinsguvernøren i Kongo, Julien Paluku Kahongya. Mannen den nåværende bomsjefen i Bergen, Trond Juvik, samarbeidet med for å innføre et elektronisk skattesystem i Goma i Kongo.

Paluku

KORRUPSJONSANKLAGER: Selskapet Ferde-direktør Trond Juvik tidligere ledet satset millioner av kroner på et digital skatteinnkrevingssystem i Kongo. Nå hevder SV-politiker at provinsguvernøren i Kongo som den norske bomsjefen samarbeidet med, er korrupt.

Pompe er politisk flyktning fra Kongo og sjokkert over NRKs avsløring om hvordan bomsjefen i Bergen samarbeidet med Kahongya, samtidig som han var direktør i det offentlige bomselskapet Ferde.

SV-politiker

BESTIKKELSER: Symphorien Pombe (SV) hevder Juviks samarbeidspartner i Kongo blant annet skal ha mottatt bestikkelser fra internasjonale selskaper.

Foto: NRK

Det var lokalavisen Tunnelsyn som først omtalte Pombes reaksjon på saken.

Skal ha mottatt bestikkelser

NRK kunne søndag fortelle hvordan Trond Juvik innledet et prosjekt om å innføre et elektronisk skattesystem i Kongo, kun noen måneder før han ble bomsjef for det offentlige milliardselskapet Ferde.

Avtalen om å innføre skattesystemet i Kongo ble inngått mellom provinsmyndighetene og det private firmaet BTS Signal, som ble ledet av Juvik. Da Juvik ble bomsjef i det offentlige eide Ferde, fortsatte han å jobbe med prosjektet i Kongo.

En sentral samarbeidspart i skatteprosjektet var provinsguvernør og nåværende industriministeren i Kongo, Julien Kahongya.

Nå hevder SV-politiker og norsk-kongolesiske Pombe at Kahongya er korrupt og skal ha mottatt bestikkelser fra internasjonale selskaper som vil ha tilgang til naturressursene i Kongo.

– Han har styrt provinsen i tolv år, og hva har han gjort i tolv år? Han har åpent grensene for at internasjonale aktører kan plyndre mineraler fra landet, dette er godt kjent, sier han til NRK.

En BBC-dokumentar fra i fjor dokumenterer overgrep og mishandling i provinsen der den norske bomsjefen i 2018 prøvde å innføre et elektronisk skattesystem. Dokumentaren viser hvordan demonstrerende ungdom i Goma Øst i Kongo lever under konstant press fra myndighetene.

Trond Juvik på talerstolen i Kongo

Trond Juvik på talerstolen i Kongo

I BBC-dokumentaren underbygger også fjorårets fredsprisvinner Denis Mukwege, påstandene om mennene med makt i Goma-provinsen.

– Dersom de ikke får deg med på korrupsjon, setter de deg i fengsel. Kan de ikke sette deg i fengsel må du leve i eksil, eller så dreper de deg, sier Mukwege til BBC.

NUPI-forsker: – Nødt til å forholde seg til menneskene med makt

NUPI-forsker og Afrika-ekspert Morten Bøås, mener imidlertid at alle som prøver å utføre noe fornuftig i Afrika må forholde seg til menneskene med makt.

Forsker Morten Bøås

SÅNN DET ER: Man kommer ikke unna at det er slike maktpersoner du må forholde seg til i Kongo, mener NUPI-forsker Morten Bøås.

Foto: NRK

– Vil du oppnå noe i et land som Kongo, utover å drive ren basal humanitær bistand, kommer vi ikke unna at det er denne typen maktfigurer du er nødt til å forholde deg til. Det reiser selvfølgelig en haug med dilemmaer, sier Bøås.

Juvik vil ikke kommentere korrupsjonsanklagene mot provinsguvernøren, men presiserer i en e-post til NRK at hovedpoenget med digitaliseringen av skattesystemet var nettopp å forhindre korrupsjon.

Administrerende direktør Trond Juvik i Ferde

MOTSTAND: Bomsjef Trond Juvik forteller at de møtte motstand fra offentlige ansatte da de prøvde å innføre et elektroniske skattesystem i Kongo for å minske korrupsjonen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Vi møtte mye motstand fra offentlige ansatte som mistet mulighetene for å «putte» penger i egen lomme, men fikk også støtte fra motkrefter som desperat ønsket å bidra til å få redusert den omfattende korrupsjonen i Kongo, skriver Juvik.

NRK har prøvd å få kontakt med Julien Paluku Kahongya uten hell.

– Må rydde opp

Symphorien Pombe mener det bør ryddes opp, og sier han vil sikre at det gjennomføres en skikkelig gransking i saken.

Det offentlig eide bomselskapet Ferde er allerede gjenstand for to granskinger etter at NRK tidligere i høst satte søkelyset på flere forhold ved selskapet.

Styret har bestilt en gransking fra advokatfirmaet Kluge mens eierne, altså fylkeskommunene, har bestilt en gransking fra rådgivningsselskapet Deloitte.

Dette skal undersøkes:

Advokatfirmaet Kluge skal også undersøker mulige bindinger Ferde-ansatte har hatt til andre selskap. Toppsjef og styreleder har tidligere svart at de mener virksomheten har skjedd innenfor retningslinjene for biarbeid.

I en tidligere versjon av denne saken kunne det virke som Juvik var alene om å være involvert i prosjektet i Kongo. Dette er nå presisert

AKTUELT NÅ