Hopp til innhold

SV advarer mot «politisk propagandashow» i Jerusalem

Norge bør ikke godta at neste års Eurovision-finale holdes i Jerusalem, mener SV. De vil be regjeringen jobbe for å stanse Israels planer. – SV bruker enhver anledning til å vise sitt hat mot Israel, svarer Frp.

Netta

VANT: Israelske Netta Barzilai var fra seg av glede da hun vant Eurovision i går. – Neste gang blir det Jerusalem! proklamerte hun.

– Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! ropte en overlykkelig Netta Barzilai fra scenen da det var klart at Israel hadde vunnet Eurovision i Lisboa med sangen «Toy».

I dag fulgte statsminister Benjamin Netanyahu opp med å slå fast at neste års finale ikke skal arrangeres i Tel Aviv, men i Jerusalem, som både israelere og palestinere ser på som sin hovedstad.

– De som ikke ønsket Jerusalem i Eurovision, får nå Eurovision i Jerusalem, sier han.

Nå må Solberg-regjeringen redegjøre for sin holdning til saken i Stortinget.

People celebrate the winning of the Eurovision Song Contest 2018 by Israel's Netta Barzilai with her song "Toy" , Rabin square in Tel Aviv Israel

JUBEL: Israelere feiret Netta Barzilais Eurovision-seier i Tel Aviv i natt.

Foto: Stringer / Reuters

– Propagandashow

I morgen vil SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård levere et skriftlig spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande (V) om saken.

Freddy André Øvstegård, SV

REAGERER: Freddy André Øvstegård vil ikke at Israel skal arrangere Eurovision-finale i en by som også palestinere ser på som sin hovedstad.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg mener vi må si tydelig ifra til Den europeiske kringkastingsunionen om at det ikke er greit å arrangere finalen på okkupert jord i Jerusalem, og at Israel må arrangere den et annet sted, sier han til NRK.

Jerusalem er Israels selvproklamerte hovedstad, men få land anerkjenner dette. De fleste ambassadene er i Tel Aviv, men i morgen flytter USA sin ambassade til Jerusalem.

Dagen etter finalen feiret Israel Jerusalem-dagen med en parade gjennom Gamlebyen i Jerusalem. Vinnerlåten «Toy» var blant låtene som ble spilt under årets parade.

– Vi mener Israel ikke skal få lov til å lage et politisk propagandashow av Eurovision-finalen, sier Øvstegård.

– Israel-hat

Stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim (Frp) mener det er SV, og ikke Israel, som gjør Eurovision-finalen til et politisk tema, ved å ta saken opp i Stortinget.

– De ønsker å bruke enhver anledning til å få frem sitt hat mot Israel. Det syns jeg er utidig. Det må være helt opp til Israel hvor de vil arrangere finalen, sier Helgheim til NRK.

Jon Engen-Helgheim, Frp

GRATULERER: Jon Engen-Helgheim gratulerer Israel med seieren, og mener Norge ikke har noe med hvor de vil arrangere finalen.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Det er ikke noe overgrep mot palestinere at Israel har vunnet Eurovision. Akkurat som at alle andre land kan vinne. Man blander seg ikke inn i internt anliggende på denne måten, utdyper han.

– Er det trygt å arrangere finalen i et så betent område?

– Er det noen som kan sikkerhet, så er det Israel. Det kommer de til å håndtere godt, tror Helgheim.

Også Israels ambassaderåd i Norge Dan Poraz mener det er ukontroversielt at Israel vil arrangere finalen i Jerusalem.

– Jeg tror alle israelere vil si det er et naturlig valg å holde finalen i Jerusalem, sier han til NRK.

– Useriøst

Øvstegård i SV avviser at bekymringene hans skyldes noe hat mot Israel.

– Det er helt useriøst av Frp å komme med beskyldninger om andres intensjoner. Dette handler om respekt for folkeretten og om vi skal la Israel legitimere sin okkupasjon av Jerusalem, sier han.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) har foreløpig ikke besvart NRKs hevnendelse om saken.

Lover Eurovision i Jerusalem neste år

AKTUELT NÅ