Hopp til innhold

Israel kan arrangere ESC i Jerusalem: – Et ordentlig slag i trynet for palestinerne

Palestinaforkjempere håper på boikott om neste års Eurovision Song Contest (ESC) avholdes i omstridte Jerusalem. – Jerusalem er Israels hovedstad, og burde ikke være kontroversielt, svarer Israel.

Kvinne som holder opp skilt i Jerusalem

MANGEÅRING KONFLIKT: Israelerne anser Jerusalem som sin hovedstad, og palestinerne ser for seg samme by som sin hovedstad i en framtidig stat. Kvinnen på bildet holder opp en plakat med budskapet om at den hellige byen skal være for alle.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Med ESC-pokalen trykket til brystet utbrøt den israelske vinneren Netta Barzila følgende i sin seierstale lørdag:

– Neste gang i Jerusalem!

Netta

Israelske Netta Barzila stakk av med seieren i årets Eurovision Song Contest.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er en av flere som har gått ut og støttet at neste års finale i sangkonkurransen burde holdes i den omstridte byen.

– Det er en provokasjon, og definitivt et politisk spørsmål, sier Torstein Dahle til NRK.

Torstein Dahle

Ifølge Torstein Dahle i Ship for Gaza vil et israelsk ESC-arrangement i Jerusalem gjøre konflikten mer betent.

Foto: Stian Lysberg Solum, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Han leder organisasjonen Ship to Gaza Norge, som driver solidaritetsarbeid for sivilbefolkningen i Palestina.

– Mer omstridt en noensinne

Ifølge Dahle vil et israelsk ESC-arrangement i Jerusalem, som både israelerne anser som sin hovedstad og palestinerne ser for seg som sin hovedstad i en framtidig stat, gjøre konflikten mer betent.

– Det er en åpenbar provokasjon overfor palestinerne og den arabiske verden. Neste sangkonkurranse bør avholdes på et mer nøytralt sted, sier han.

– Men Israel har arrangert sangkonkurransen i Jerusalem tidligere, både 1979 og 1999?

– Den politiske situasjonen nå innebærer at Jerusalem er mer omstridt enn noensinne. Byen er i ferd med å bli tatt over helt av Israel til bruk som deres hovedstad, noe som er i strid med internasjonale avtaler som sier byen skal forhandles om.

USA flytter sin ambassade

Dahle viser også til at USA 14. mai skal flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem som et ledd i Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Trump høstet sterk kritikk fra flere land da han la frem sine Jerusalem-planer.

Flyttinga skjer samme dag som Israel markerer 70 år som stat.

USAs ambassade i Jerusalem

En arbeider forbereder åpninga av USAs nye ambassade i Jerusalem 14. mai.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Oppfordrer til boikott

– Det ville være et ordentlig slag i trynet for palestinerne, hvis det internasjonale samfunnet går med på å gjennomføre sangkonkurransen i Jerusalem, sier leder i Palestinakomiteen Kathrine Jensen.

Kathrine Jensen

– Det ville være et ordentlig slag i trynet for palestinerne, hvis det internasjonale samfunnet går med på å gjennomføre sangkonkurransen i Jerusalem, sier leder i Palestinakomiteen Kathrine Jensen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Hun mener det vil legitimere Israel og USAs forsøk på å gjøre Jerusalem til Israels hovedstad.

– Vi håper deltakerlandene ikke godtar dette, og blir med på en boikott. Det å la være å opptre i Israel neste år vil sende et klart og tydelig signal, sier Jensen.

Ifølge Torstein Dahle er det helt nødvendig at europeiske regjeringer reagerer på det som tilsynelatende skulle være en ufarlig sangkonkurranse.

– Først og fremst bør NRK som medlem i Eurovision si ifra om at neste ESC-konkurranse må avholdes på nøytral grunn, sier Dahle.

– Men siden dette helt klart fungerer som en politisk provokasjon bør også Norges storting og regjering si tydelig ifra om at Jerusalem som vertsby for neste sangkonkurranse mildt sagt vil være uheldig.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var ikke tilgjengelig for kommentar søndag kveld.

Lover Eurovision i Jerusalem neste år

NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Jerusalem: – Seieren kom overraskende på folk

– Ikke et politisk spørsmål

– Jerusalem burde ikke være et kontroversielt valg, sier Israels ambassaderåd i Norge, Dan Poraz, til NRK.

Dan Poraz

– Jerusalem er Israels hovedstad, så det burde ikke bli noe problem å arrangere Eurovision Song Contest der, sier DanPoraz som er Israels ambassaderåd i Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han tror alle i Israel ville si at det hadde vært naturlig om neste års ESC-finale holdes i Jerusalem.

– Jeg forstår hvor spørsmålet om å velge Jerusalem som vertsby kommer fra, siden det finnes folk som prøver å politisere noe som ikke bure være et politisk spørsmål, nemlig hvilken by Israel velger som sin hovedstad. Det er ikke et politisk spørsmål. Hvert land bestemmer selv hvor hovedstaden skal ligge, sier Poraz.

– Jerusalem er Israels hovedstad, så det burde ikke bli noe problem å arrangere Eurovision Song Contest der, fastslår han.

ESC: – Nå feirer vi Netta

Presseavdelinga til Eurovision Song Contest skriver i en uttalelse til NRK at deres fokus nå er at kringkasteren og landet som vant skal få nyte sin seier.

– I de kommende månedene begynner arbeidet med å få på plass den konkrete logistikken som skal til for å avholde konkurransen, inkludert hvor den skal finne sted. Offentligjøringa av dette vil skje til sin tid, men akkurat nå feirer vi Netta og den israelske delegasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt