Hopp til innhold

Professor om Eurovision-vinneren: – Stort politisk budskap i en upolitisk konkurranse

OSLO/LISBOA (NRK): «Neste gang i Jerusalem» sa Netta Barzilai etter at hun vant årets Eurovision Song Contest. Seieren er også en politisk seier for Israel, mener professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage.

Israels bidrag: Netta med sangen "Toy"

Den israelske artisten Netta vant årets Eurovision Song Contest.

– For Israel er dette en stor politisk seier. Det er ikke bare en seier i en musikk- og sangkonkurranse, det er også en seier for landet og byen Jerusalem, sier Waage til NRK.

Seieren til Netta Barzilai lørdag betyr at neste års Eurovision skal arrangertes i nettopp Israel.

Det vil ikke bli første gang landet arrangerer musikkonkurransen, ettersom Jerusalem var vertsby i både 1979 og 1999.

Jerusalem, som israelere anser som sin hovedstad og palestinerne ser for seg som hovedstad i en framtidig palestinsk stat, kan nok en gang bli vertskap for konkurransen.

– Jeg elsker lander mitt! Neste gang i Jerusalem, sa Barzilai i seierstalen lørdag.

Netta

Israelske Netta Barzilais hilsen etter seieren lørdag.

– Neste år i Jerusalem

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu er blant dem som har nevnt Jerusalem som mulig vertsby for neste års konkurranse.

I en Twitter-melding gratulerer Netanyahu Barzilai med seieren, før han skriver «Neste år i Jerusalem!»

Laster Twitter-innhold

Den israelske avisa Haaretz skriver at flere tusen fans møtte opp i Tel Aviv for å feire seieren, og blant de oppmøtte var det også enkelte som tok til orde for å holde den kommende utgaven av konkurransen i Jerusalem.

– Neste år vil vi se Eurovision i hovedstaden vår, som er Jerusalem, sa anonyme fans til avisa.

Waage tror det er uaktuelt for Israel å velge å holde konkurransen i Tel Aviv.

– Til det ligger det for mye politisk innhold i å velge Jerusalem. Vi hørte på scenen da Netta vant at hun sa «jeg elsker landet mitt» og «neste år i Jerusalem». Dette med «neste år i Jerusalem» er den setningen jødene som i tusenvis av år levde i landflyktighet, sa til hverandre hvert år, sier hun.

– Så her er det et stort politisk budskap i en upolitisk sangkonkurranse, mener Waage.

– Vil bli utfordrende

Eurovision-sjef Jon Ola Sand sa til NRK tidlig lørdag kveld at en finale i Israel vil bli utfordrende, men han mener hovedutfordringene vil være økonomiske, og på grunn av landets utskifting av kringkaster i år.

– Men samtidig var jeg i Jerusalem da de arrangerte i 1999, og det var fantastisk. De ligger langt fremme på TV-ferdigheter og har høy kompetanse. Men klart blir det mer utfordrende med Eurovision i Israel enn i for eksempel Sverige, sa Sand.

– Det vil være trygt

Også israelske fans i Lisboa mente at neste års Eurovision vil kunne arrangeres uten problemer.

– De gjorde det i 1999, og det har vært flere store sportsarrangementer, så det vil være trygt. Om noen uker er det en av verdens største pridefeiringer i Tel Aviv, og også det vil være trygt, sier israelske Yaniv Dornbush, som fikk med seg finalen i Lisboa.

Waage sier at selv om sikkerheten vil være en utfordring, tror hun at Israel med sitt etterretningsapparat og hær vil ha god kontroll. Hvem som utgjør den største trusselen mot sikkerheten, om det i det hele tatt er noen, er vanskelig å vite på forhånd, sier hun.

– Hvis man skulle spekulere, så ville det være fra den helt, helt ytterliggående palestinske siden. Der frustrerte palestinske ungdommer tenkelig kan utgjøre en trussel mot sikkerheten. Men jeg tror det er lite trolig, fortsetter Waage.

Omstridt flytting

Dersom sangkonkurransen skal arrangeres i Jerusalem neste år, 20 år etter forrige gang, skjer det etter at blant andre USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til byen.

Military personnel patrol next to a sign welcoming the move of the U.S. embassy to Jerusalem, near the location of the new U.S. embassy in Jerusalem

Israel forbereder seg på åpningen av den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem.

Foto: Ronen Zvulun / Reuters

USAs president Donald Trump anerkjente i en tale i desember i fjor Jerusalem som Israels hovedstad. Den nye og omstridte amerikanske ambassaden skal etter planen åpne 14. mai, samme dag Israel markerer 70 år som stat.

Kunngjøringen av flyttingen fra Tel Aviv, der de aller fleste land har plassert sin ambassade, ble møtt med kritikk fra flere land i regionen.

Da FNs sikkerhetsråd i desember behandlet saken kom det sterk kritikk mot USA fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Sverige.

Spent situasjon

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

– Det er viktig å huske på at et år i Jerusalem-konflikten er veldig lenge, veldig mye kan skje innen den tid, sier professor Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter til NRK.

– Det er klart at det er en veldig spent situasjon rundt Jerusalem. Det er en veldig symboltung by som mange har svært sterke følelser rundt, fortsetter han.

Waage sier at noen deltakere kanskje vil stille spørsmål om det å reise til Jerusalem vil innebære en ytterligere anerkjennelse av byen som «Israels evige hovedstad».

– Ved tidligere anledninger har europeere valgt å se bort fra det og de har deltatt på arrangementer i Jerusalem. Situasjonen var annerledes da konkurransen ble avholdt i 1999. Da var det mer håp om en fredsprosess som skulle løse konflikten, sier hun.