Hopp til innhold

SU fikk nei, Jenteforsvaret fikk ja

Bare seks dager etter at SU hadde stiftet en egen organisasjon, bestemte deres tidligere leder at de skulle få penger tross sterke advarsler fra byråkratene i regjeringa.

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken avviser at hans departement har gjort seg skyldig i politisk korrupsjon, men innrømmer regelbrudd.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

I april 2010 ber daværende SU-leder om hjelp fra partikolleger i Barne,- likestillings,- og integreringsdepartementet (BLD) om å finne kreative løsninger på hvordan de kunne få penger til å videreføre et feministisk selvforsvarskurs.

Departementet svarte aldri skriftlig på e-posten, men det ble etter hvert klart for SU at de ikke kunne få penger som et politisk parti.

Løsningen ble å opprette en egen organisasjon. I august i fjor nevnes «Jenteforsvaret» for første gang i en e-post mellom SU og BLD.

Tok seks dager

I oktober stifter SU organisasjonen. Den 7. november i fjor ble Jenteforsvaret formelt registrert i Brønnøysundregistrene.

Så tok det kun seks dager.

Søndagen etter bestemmer tidligere SU-leder og nåværende statssekretær Kirsti Bergstø seg for at organisasjonen skal få penger.

Statsråd Audun Lysbakken sier til NRK at departementet fikk en e-post 11. oktober der det gikk fram at organisasjonen ville bli registrert i Brønnøysundsregisteret, og det sto i denne søknaden som kom at prosessen var i gang.

– Er det nok tid til at dere kunne kvalitetssikre at denne organisasjonen var verdig å få penger?

– Det er problematisk at vi gjorde den vurderingen at uavhengigheten var kommet langt nok. Det er en av de tingene jeg mener var uklokt med denne saken, fordi Jenteforsvaret, håper jeg, vil være en uavhengig og bred organisasjon, sier Audun Lysbakken til NRK.

Offentliggjorde dokumentene

Som NRK.no omtalte i går var denne anbefalingen stikk i strid med rådene fra byråkratene i BLD. De mente Jenteforsvaret hadde for tette bånd til SV, og at tildelingen ville få folk til å stille spørsmål.

– Det er åpenbart at på det tidspunktet vi bevilget penger så var forholdene fortsatt for nært til at vi burde ha gjort det, sier Lysbakken.

Etter at Dagbladet først omtalte saken for en måneds tid siden har de kritiske spørsmålene hopet seg opp, og i går valgte Lysbakken å offentliggjøre alle dokumentene i saken.

Bergstø fikset støtte

De interne dokumentene som er offentliggjort viser at det var statssekretær og tidligere SU-leder Kirsti Bergstø fra Nesseby, som sørget for at partivennene hennes fikk økonomisk støtte til selvforsvarskurs.

Dokumentene, som ble lagt frem i går, viser at det var Bergstø som hindret en åpen søknadsrunde om pengene fra departementet.

Audun Lysbakken sier han tar det fulle politiske ansvaret for feilen som har blitt gjort.

– Kvalitetssikret du selv det vedtaket som Bergstø gjorde?

– Jeg har tatt det fulle og hele politiske ansvaret for denne feilen, og det betyr også at jeg ikke går inn i detaljer på hvem som har gjort hva i min politiske ledelse. Jeg står ansvarlig for alt. Derfor svarer jeg ikke på de spørsmålene, fordi det vil bidra til å rote til ansvarsforholdet, sier Lysbakken.

Kirsti Bergstø hadde ikke mulighet til å kommentere saken overfor NRK.no i kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLD overkjørte byråkrater

I dette brevet advarer BLD mot å gi penger til Jenteforsvaret.

– Spiller med åpne kort

Jenteforsvaret sier til NRK.no at de forstår at folk stiller spørsmål, men understreker at de alltid har spilt med åpne kort overfor BLD.

– Vi søkte som Jenteforsvaret. Hvilke vurderinger BLD har gjort føler ikke jeg noe behov for å kommentere, sier organisasjonens talsperson, Andrea Gustavsson.

– Men du skjønner at det kan bli stilt spørsmål ved dette?

– Jeg synes det er helt rett å stille spørsmål, sier hun, men understreker at det viktigste i denne saken er at Jenteforsvaret gir jenter over hele landet mulighet til å delta på selvforsvarskurs.

– Men du innser at dere ikke hadde fått pengestøtte om dere ikke var et eget selskap?

– Ja, det er vi jo helt klar over.

Mali Steiro Tronsmoen

Tidligere SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.

Foto: Pressebilde

Også tidligere SU-leder Mali Steiro Tronsmoen vedgår at det var en fordel for Jenteforsvaret at SV rådet over departementet som satt på pengesekken.

– Så fort SV var inne i bildet så tenkte vi kanskje det er lettere å få finansiering når vi vet at departementet ser viktigheten av at man gjør noe med vold mot kvinner, sier hun til NRK.

Jenteforsvaret sier til NRK.no at midlene fra BLD har gjort det mulig for dem å holde selvforsvarskurs for over 400 jenter. Regnskapet viser at de også har holdt seks instruktørkurs og opprettet en hjemmeside.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger