Hopp til innhold

Tidligere SU-topp avviser påstander om kameraderi

SU-politiker Mali Steiro Tronsmoen ser ingenting galt i at hun brukte SV-kontakter i regjeringsapparatet for å få pengestøtte til et selvforsvarskurs SU har utformet.

Mali Steiro Tronsmoen

Da Mali Steiro Tronsmoen var leder for SU tok hun kontakt med Audun Lysbakkens departement for å få støtte til et selvforsvarskurs ungdomspartiet har utviklet.

Foto: Pressebilde

– Dette er ikke kameraderi, men engasjert ungdom som mener SUs selvforsvarskurs er så bra at jenter over hele Norge bør få det samme tilbudet, sier den tidligere SU-lederen til NRK.no.

I april 2010 sendte hun en e-post til politisk ledelse i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) der hun ba dem «tenke kreativt» om muligheten til å få tildelt støtte til et slikt prosjekt «nå som SV har inntatt BLD».

Video ce2531ec-8067-41f9-90d5-e128434f6866.jpg

- SV har ikke inntatt departementet på vegnet av partiet

– Blåst ut av proporsjoner

Høyres Per Kristian Foss sier til NRK.no at formuleringene i e-posten styrker mistanken om at kameraderi mellom Lysbakkens departement og SU spilte en avgjørende rolle i tildelingen av midler.

I sin redegjørelse til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget la også statsråd Audun Lysbakken seg flat, og innrømmet at regelverket ikke ble fulgt.

Men Tronsmoen tar ingen selvkritikk, og mener saken er blåst ut av proporsjoner.

– Utgangspunktet for at jeg ble politiker var at jeg ville gjøre noe med problemene jeg ser i samfunnet, som vold og trakassering av kvinner, sier hun til NRK.no.

– Det var aldri vår intensjon at BLD skulle pøse penger inn i SU, men at dette kurset ble tilgjengelig for så mange som mulig, sier hun.

Brev fra Tronsmoen til BLD

I brevet fra Mali Steiro Tronsmoen kommer det fram at SU lenge har forsøkt å få på plass en finansieringsordning for å spre selvforsvarskurset.

Venstre: – Rar holdning

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande er Venstre-leder og medlem av kontrol

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Tronsmoen sier SU har holdt selvforsvarskurs i om lag ti år, og hun synes det er helt greit at regjeringa gir penger slik at en organisasjon med tette bånd til ungdomspartiet kan videreføre dette arbeidet.

– Dette gjør det jo tydelig at SU har en rar holdning til hvordan man skal bruke regjeringsmakt, men det er vel typisk for sosialister, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.no.

Grande sier hovedproblemet i denne saken er at andre organisasjoner ikke fikk beskjed om at de kunne søke om støtte.

– Det hadde vært helt greit dersom departementet vurderte det slik at SU sitt kurs var best etter en åpen søknadsrunde, sier hun.

Lukket prosess

Men Dagbladet har gjennom en rekke reportasjer avdekket at tildelingsprosessen var langt fra åpen.

Kun Jenteforsvaret, som under søknadsprosessen var en undergruppe av SU, og en annen organisasjon som også fikk støtte, fikk vite at det var mulig å søke.

Grande mener hele prosessen er preget av en «skremmende uprofesjonalitet».

– Det handler om hvordan vi driver forvaltningen i dette landet, og i Norge så deler vi ikke ut penger til dem vi liker, sier hun.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen ba tidligere denne uka om å få oversendt alle tildelinger BLD har gjennomført. I løpet av de to neste ukene vil komiteen ta stilling til om det blir opprettet sak mot Lysbakken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger