Hopp til innhold

– Streiken handler ikke om i år, den handler om de neste åra

Det er ikke tre kroner mer i timen som driver de streikende arbeidstakerne. Streiken er et kampmiddel som skal sikre høyere lønninger de neste åra, ifølge streikeekspert.

Streikevakter utenfor politihuset på Grønland

Streikevakter utenfor politihuset på Grønland. Meklingen for de statsansatte i Oslo har brutt sammen og rundt 10.000 arbeidstakere er i streik.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Arild H. Steen

Arild Steen i Arbeidsforskningsinstituttet.

Foto: AFI

– Det er viktig å tenke på at streiken ikke handler om resultatet i år, men om de neste åra. Arbeidstakerne satser på at dette gir føringer for årene fremover.

Det sier daglig leder for Arbeidsforskningsinstituttet Arild Steen.

– Streik virker

– Streik er et legitimt og virkningsfullt kampmiddel. Tanken er at man vinner ikke et lønnsoppgjør samme året man streiker, men du kan vinne på sikt. Arbeidsgiver kan være mer villig neste år fordi de vet at fagbevegelsen er villige til å gå til streik, sier han.

Steen mener streik er virkningsfullt og får mye oppmerksomhet.

– Men folk reagerer ikke på streik før den får praktiske konsekvenser og rammer dem selv. Samfunnet skjelver ikke av at parkeringsvakter og værmeldere streiker.

Erik Tørrissen

Nestleder i FpU Erik Tørrissen.

Foto: Frp

Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon vil avgrense eller fjerne streikeretten i offentlig sektor. Nestlederen i FpU Erik Tørrissen kaller dagens streikesituasjon for uakseptabel.

– Et lite gjennomtenkt forslag

Steen mener at balansen mellom partene vil forstyrres dersom streikeretten blir fjernet.

– Tar man bort streikevåpenet, forrykkes balansen mellom partene. Arbeidstakerne måtte da fått noen andre maktmidler i kompensasjon. Trolig ville man da få mange streiker allikevel. Disse ville vært ulovlige eller tariffstridige. Forslaget om å fjerne streikeretten i offentlig sektor er et lite gjennomtenkt forslag, sier han.

– Det er alvor

– Vi får håpe at partene vil snakke sammen denne uken. Streik i offentlig sektor berører mange, og det er krevende for medlemmene. Å ta ut medlemmene i streik er ikke noe fagorganisasjonene gjør med lett hjerte. Det er ikke veldig lett å ta ut medlemmer i streik og det koster mye penger. Det er alvor når de nå har tatt ut mange av sine medlemmer, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard.

Kristine Nergaard

Kristine Nergaard i Fafo.

Foto: Fafo

Arbeidstakerne streiker fordi de er bekymret for lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor, ifølge Nergaard.

– Streik som middel er viktig. Hadde vi ikke hatt det, kunne vi begynt å sammenligne oss med land vi ikke ønsker å sammenligne oss med.

Hun mener smertegrensa går ved liv og helse.

– Fører uttaket til at liv og helse settes i fare kan det bli det tvungen lønnsnemnd, men så langt har vi ikke sette slike effekter, sier Nergaard.

50 000 ute i streik

Tirsdag og onsdag denne uken tok Unio, Fagforbundet og YS ut andre streikeuttak i konflikten med stat og kommune. Samtidig varslet YS og Unio i Oslo at man heller ikke her klarte å bli enige med arbeidsgiver.

Dermed er mer enn 50 000 offentlig ansatte omfattet av streiken.

Barnehager, fengsler, svømmehaller og lostjenester er rammet, eller lammet, av streik. Ut i streik går parkeringsvakter, UD-ansatte og renholdsfolk.

Hjemmetjeneste, helsestasjoner og andre deler av Helse-Norge er også rammet. Skatt Øst er helt stengt, her kan de risikere å måtte vente lenge på selvangivelsen.

Delta og YS i streik

Streikende YS-medlemmer demonstrerer untenfor UD i Oslo sentrum onsdag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger