Etter en av de mest omfattende streikevårene på mange år, sier statsministeren han har behov for å se om noe kan gjøres annerledes.
– Regjeringen vil invitere alle partene i lønnsoppgjøret til en drøfting der vi ser på erfaringene fra årets lønnoppgjør, sier Stoltenberg til NRK.
Det var under det nordiske statsministermøtet i Lofoten at Stoltenberg kom med nyheten.
- Les også: Kan ha kostet mer enn det smakte
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Streikemøte på Youngstorget i Oslo i forbindelse med streiken til de statstilsatte.
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpixEtter at offentlige sektor havnet i den største streiken siden 1984 – og streikende vektere tvang Fly-Norge i kne, har flere stilt spørsmål om lønnssystemet vårt er godt nok.
– Jeg tror vi alle ønsker å leve i et land der vi har frie forhandlinger, og da blir det noen ganger brudd og streik. Men alle er interessert i at sjansene for det skal være så små som mulig, uttaler Stoltenberg.
Det var under det nordiske statsministermøtet i Lofoten at Stoltenberg varslet møtet med partene i arbeidslivet. Fra venstre: Jyrki Katainen, Helle Thorning-Schmidt, Fredrik Reinfeldt og Jens Stoltenberg fotografert på omvisning i Nusfjord i Lofoten søndag.
Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpixDenne våren har vist at en avstand på fire kroner dagen partene imellom kan skape svært store konsekvenser på egen hånd.
LO-leder Roar Flåthen sier det er positivt at Stoltenberg nå vil drøfte hele oppgjøret, og mener streiker kunne vært unngått med klarere retningslinjer.
– Streikeretten er grunnleggende, men det kan være grunn til å se om systemet i dag er godt nok. En slik gjennomgang kan være en god idé, skriver Torbjørn Røre Isaksen (H) i Arbeids- og sosialkomiteen i en sms til NRK.no
Glad for initiativet
Forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO på vei inn til et av mange møter hos Riksmekleren.
Foto: Meek, Tore / NTB scanpix– Det er positivt. Og antagelig helt nødvendig, sier Unio Stats forhandlsingsleder Arne Johannessen, som henviser til Anders Folkestad for ytterligere kommentarer.
Unio-leder Folkestad forteller at de akkurat nå evaluerer sin egen strategi.
– Jeg enig i at det er svakheter både i samspillet mellom industrien og frontfaget og de ulike oppgjørene i offentlig sektor. Det er grunn til å drøfte om dagens praksis er god nok, sier Folkestad.