Hopp til innhold

Stoltenberg kaller inn alle partene i lønnsoppgjøret til møte

Statsminister Jens Stoltenberg vil se om noe kan endres etter årets turbulente lønnsoppgjør.

Video Kaller inn partene i lønnsoppgjøret

Jens Stoltenberg kaller inn partene i lønnsoppgjøret til et møte for å drøfte eventuelle endringer.

Etter en av de mest omfattende streikevårene på mange år, sier statsministeren han har behov for å se om noe kan gjøres annerledes.

– Regjeringen vil invitere alle partene i lønnsoppgjøret til en drøfting der vi ser på erfaringene fra årets lønnoppgjør, sier Stoltenberg til NRK.

Det var under det nordiske statsministermøtet i Lofoten at Stoltenberg kom med nyheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LO holder streikemøte i Oslo

Streikemøte på Youngstorget i Oslo i forbindelse med streiken til de statstilsatte.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Etter at offentlige sektor havnet i den største streiken siden 1984 – og streikende vektere tvang Fly-Norge i kne, har flere stilt spørsmål om lønnssystemet vårt er godt nok.

– Jeg tror vi alle ønsker å leve i et land der vi har frie forhandlinger, og da blir det noen ganger brudd og streik. Men alle er interessert i at sjansene for det skal være så små som mulig, uttaler Stoltenberg.

Statsministre i Lofoten

Det var under det nordiske statsministermøtet i Lofoten at Stoltenberg varslet møtet med partene i arbeidslivet. Fra venstre: Jyrki Katainen, Helle Thorning-Schmidt, Fredrik Reinfeldt og Jens Stoltenberg fotografert på omvisning i Nusfjord i Lofoten søndag.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Denne våren har vist at en avstand på fire kroner dagen partene imellom kan skape svært store konsekvenser på egen hånd.

LO-leder Roar Flåthen sier det er positivt at Stoltenberg nå vil drøfte hele oppgjøret, og mener streiker kunne vært unngått med klarere retningslinjer.

– Streikeretten er grunnleggende, men det kan være grunn til å se om systemet i dag er godt nok. En slik gjennomgang kan være en god idé, skriver Torbjørn Røre Isaksen (H) i Arbeids- og sosialkomiteen i en sms til NRK.no

Glad for initiativet

Arne Johannessen

Forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO på vei inn til et av mange møter hos Riksmekleren.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Det er positivt. Og antagelig helt nødvendig, sier Unio Stats forhandlsingsleder Arne Johannessen, som henviser til Anders Folkestad for ytterligere kommentarer.

Unio-leder Folkestad forteller at de akkurat nå evaluerer sin egen strategi.

– Jeg enig i at det er svakheter både i samspillet mellom industrien og frontfaget og de ulike oppgjørene i offentlig sektor. Det er grunn til å drøfte om dagens praksis er god nok, sier Folkestad.

Video Mediaas om Stoltenbergs streikeutspill

AKTUELT NÅ