Hopp til innhold

Støre vil ha svar på om statsråden har tuklet det til

– Vi må få en avklaring på hva næringsminister Mæland har gitt av beskjeder til Telenors styreleder, sier Arbeiderpartiets leder. Næringsministeren avviser at hun gir råd til Telenor-styret.

Jonas Gahr Støre i profil, gulbrun bakgrunn

VIL VITE HVA MÆLAND HAR SAGT TIL STYRELEDER: – Stortinget må få vite hva som er formidlet om konsernsjefen i Telenor fra næringsministeren til styreleder Wærsted, sier AP-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er ikke statsrådens rolle å bestemme hvem som er konsernsjef, sier Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet.

Vi gir ikke råd, vi har heller ikke synspunkter.

Monica Mæland, næringsminister (H)

Fra partikontoret på Youngstorget har Jonas Gahr Støre sin halvårige pressekonferanse. Samtidig går Mæland inn på Stortinget for å delta i næringskomiteens budsjettdebatt, mens Telenor-styret en mil unna diskuterer betente temaer rundt konsernet og konsernsjefen.

Monica Mæland

BUDSJETTDEBATT OVERSKYGGET AV TELENOR-STRID: Ingen journalister var interesserte i Mælands kommenterer til budsjettet. Det var Telenor som opptok de fleste som møtte frem på Stortinget i dag.

I Storingssalen snakkes det om distriktene, fiskere, bønder og næringsliv, men det er Telenor som opptar flere av næringspolitikerne i salen. Knut Storberget har sendt et skriftlig spørsmål til Mæland, for å få svar på om næringsministeren og Telenors styreleder Gunn Wærsted har diskutert fremtiden til konsernsjefen i Telenor.

En vanskelig situasjon

– Det er problematisk om næringsministeren har diskutert stillingen til konsernsjef med styrelederen, er meldingen fra Støre på Youngstorget.

– Det er styret som ansetter leder i selskapet. Det er legitimt at styret har kontakt med viktig eier, men viktig at ansvarsforholdet ikke rotes til. Det er ikke statsrådens rolle å bestemme konsernsjef. Hun må ha et styre på plass som bestemmer. Det er viktig ikke å tukle det til, sier Støre.

Les: Fagforening vil at Brekke skal fortsette

På Stortinget blir budsjettdebatten overskygget av stridighetene i Telenor. Både leder i næringskomiteen, Geir Pollestad og Aps næringspolitiker Knut Storberget, stiller spørsmål om konfliktene i Telenor.

Mæland og Brekke

Også næringsministeren var på India-besøk den gang Sigve Brekke ledet Telenors Asia-kontor.

Foto: NRK

– Vi gir ikke råd, vi har heller ikke synspunkt, sier næringsminister Monica Mæland (H) fra Stortingets talerstol.

Les: Mener Telenor-sjefens indiske «baby» må dø

– Styreleder i Telenor sier det er en vanskelig situasjon. Det er det enkelt å være enig i. Det er styreledere ansvar å ta ansvar. Vi gjør våre vurderinger av styrets arbeid, men det gjøres i andre fora, sier Mæland.

I stortingssalen fortsatte debatten om detaljer rund næringsposter i budsjettet, mens de fleste journalistene pilte på gangen.

Spenningen rundt Telenor kan utløses i løpet av noen timer. Det er ventet at det to dager lange styremøte avsluttes i ettermiddag.

Wærsted og Brekke

Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted på Stortinget ved en tidligere anledning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Les: Hemmeligholder ekstern granskingsrapport om Telenor

Les: Iskaldt mellom Telenor-topper på fredsprisutdeling

AKTUELT NÅ