Mener Telenor-sjefens indiske «baby» må dø

– Det er viktig at Telenor trekker seg ut av India så raskt som mulig, sier analytikere. Det hevdes at alt håp er ute for Sigve Brekkes hjertebarn – milliardeventyret i India.

Sigve Brekke

HJERTEBARNET TIL BREKKE: Det var Sigve Brekke som stod i spissen for Telenors omfattende India-satsing. Neste hele investeringen er tapt. Tapet er så langt over 25 milliarder kroner.

Foto: NOAH SEELAM / Afp

– Vi kom til India for å vinne. Vi kom hit for å bli, uttalte konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke i 2012. Den gang var Brekke sjef for Telenors Asia-virksomhet. Det var det året Brekke danset og feiret med indiske ansatte i Hyderabad.

I formiddag startet et todagers styremøte i Telenor. I forkant har striden mellom konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted vært et hett tema. Men det er også ventet at India-satsingen er en del av dagsorden. For pengene renner fortsatt ut. Så langt er tapet på mellom 25 til 30 milliarder kroner.

Brekke og Wærsted med ryggen mot hverandre

Konsernsjef Sigve Brekke kjemper for å overleve som konsernsjef. I høst ble han oppfordret av styreleder Gunn Wærsted om å trekke seg som Telenors konsernsjef.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jo før Telenor trekker seg ut av India, jo bedre. Det er ikke viktig at prisen er høy, det viktigste er at de kvitter seg med investeringen, sier Petter Kongslie, telekom- og teknologianalytiker i Sparebank1 Markets.

– Markedet har ikke troen på Brekke

Det var Sigve Brekke, den gang leder for Telenor Asia, som ledet India-investeringen. Nå er alle pengene i ferd med å gå tapt.

– Telenor har på ingen måte levert som forventet i India. Vi ser ikke håp for Telenor i India, selv om de har brukt åtte år og 25 milliarder kroner, sier Kongslie.

Petter Kongslie

INGEN GRUNN TIL Å NØLE: – Det er bare å komme seg ut av India, raskest mulig, mener analytiker Petter Kongslie.

Foto: Fotograf Ørnelund AS

– Hvorfor steg aksjekursen i forrige uke etter nye spekulasjoner om Brekkes avgang?

– Kanskje ikke markedet mener Brekke er rette mann til å styre sjappa. Det ser ut til markedet tolker det slik, sier Kongslie.

– Det er ingen stor fremtid for Telenor i India, samstemmer Håvard Nilsson, Telenor-analytiker i Carnegie.

Nilssen påpeker at Telenor allerede har droppet nyinvesteringer i India. Men selv om Telenor vil selge, tror Nilsson det blir vanskleig å finne kjøpere.

Hevder Brekke er handlingslammet

Allerede da Telenor gikk inn i India i kjølvannet av finanskrisen, haglet det med kritikk. India er stort, kundene flyktige, telelisensene dyre og konkurransen tøff.

Men investeringen ble gjennomført, med Jon Fredrik Baksaas som konsernsjef og Sigve Brekke som Asia-sjef og ivrig pådrivere.

I 2012 ble det klart at Telenors datterselskap Uninor mistet 22 mobillisenser etter en dom i indisk høyesterett. Det ble startet på den store nedturen for Brekkes India-eventyr.

– Vi er ikke døde ennå, uttalte Brekke den gangen.

Vi kom til India for å vinne. Vi kom hit for å bli. Vi er ikke døde ennå

Sigve Brekke

– Nøling i ledelsen

Kilder NRK har snakket med, sier Sigve Brekke vegrer seg for å ta en endelig beslutning om å selge seg ut av India.

– Han virker handlingslammet når det gjelder India, sier en sentralt plassert kilde til NRK.

Jo før Telenor trekker seg ut av India, jo bedre. Det er konklusjonen etter åtte år og 25 milliarder kroner.

Petter Kongslie, analytiker Sparebank1 Markets

Mange håper stormen rundt toppledelsen i Telenor blir avklart på dagens styremøte.

Men styret må også avgjøre om Telenor skal selge seg helt ut av gigantsatsingen i India.

Analytiker Håvard Nilsson tror at styret allerede har bestemt seg for å selv, men at de leter etter en kjøper.

  • Les:Hemmeligholder ekstern granskningsrapport.
    INDIA-ECONOMY-TELECOM

    VALFARTING TIL INDIA: Både konsernsjefen, statsråder og sentrale forretningsfolk solte seg i glansen av India-satsingen. Så langt har det vært Telenors største feilinvestering.

    Foto: NOAH SEELAM / Afp

SISTE NYTT

Siste meldinger