Hopp til innhold

I dag kan en av dem ryke

Telenor-styret er tilsynelatende i en kattepine. I løpet av dagen skal styret finne en vei ut av det som ser ut som en umulig situasjon mellom styreleder og konsernsjef.

Telenor Sigve Brekke og Gunn Wærsted

Forholdet mellom konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted skal være på frysepunktet. Spørsmålet er om Telenor er stort nok for dem begge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det mye omtalte styremøtet i Telenor startet mandag ved lunsjtider, og fortsatte tidlig tirsdag morgen.

Spørsmålet de fleste stiller seg nå, er om konsernsjefen kan bli sittende etter alt bråket rundt selskapet den siste tiden.

– Det som har kommet frem i pressen i går og de seneste dagene har gjort det vanskeligere for styret å beholde Brekke som konsernsjef, mener finansprofessor Karin S. Thorburn ved NHH.

Karin Thorburn, professor i finans ved NHH

– Det er viktig for omdømmet til Telenor at styret kommer med en eller annen form for avklaring nå, sier Karin S. Thorburn, finansprofessor ved NHH.

Foto: Marit Hommedal

Mandag kveld ble det kjent gjennom dn.no at Telenors mobilselskap i Bangladesh har sponset politiets spesialstyrker og forsvar i landet, og samtidig fått bistand fra de samme myndighetene.

– Styret er presset til å komme med en avklaring

Telenor sendte selv ut pressemelding om forholdene mandag kveld, der selskapet skriver at det er avdekket flere uakseptable brudd på interne regler i selskapet.

Saken skal ifølge avisen være sentral i vurderingen av Brekkes stilling.

Mediestormen rundt selskapet, med anonyme kilder som avsender, lammer selskapet.

Thorburn mener at all støyen i mediene gjør at styret må komme med noe som kan skape ro etter styremøtet.

– Styret er kommet i en veldig vanskelig situasjon. I vanlige tilfeller tar styret all den tiden de trenger før de fatter en beslutning. Styrediskusjonene er konfidensielle. Men når dette omtales i pressen hver dag, oppfatter jeg at styret presses tiå å komme med en eller annen beskjed, sier Thorburn.

Hva som foregår bak de lukkede dører i møterommet i Telenor Expos lokaler på Fornebu, vet bare de som er til stede.

Men det er flere mulige utfall av styremøtet. Her er noen:

1. Brekke må gå

INDIA Sigve Brekke, head of Telenor's Asian operations and also managing director of the Indian venture, beats a drum and dances with his employees in Hyderabad

Telenors konsernsjef Sigve Brekke har ledet selskapets virksomhet i Asia og vært arkitekten bak selskapets India-satsing, som analytikerne mener at Telenor må komme seg ut av raskest mulig.

Foto: KRISHNENDU HALDER / Reuters
  • Telenor har under Brekkes ledelse fått negativ oppmerksomhet i en rekke saker. Blant annet avdekket bladet Kapital CV-juks, Telenor fikk nylig varsel om Norgeshistoriens største bot fra Konkurransetilsynet, og mandag kveld ble det kjent gjennom DN at selskapet har sponset spesialpoliti og elitesoldater i Bangladesh.
  • – Slik det ser ut i dag er det så mye usikkerhet rundt Brekke, og det er ikke bra for Telenor, sier Thorburn.
  • BI-professor og styreekspert Morten Huse sier til NRK at enden på visa godt kan bli at styret i dag velger å sparke konsernsjefen. Men han mener da at styret samtidig erkjenner at det ikke har gjort en god nok jobb tidligere. – Alt som har kommet frem er stort sett gammelt nytt som styret har kjent til fra før, sier Huse.
  • LES OGSÅ: Mener Telenor-sjefens indiske «baby» må dø

2. Både Brekke og Wærsted blir sittende

Morten Huse, BI-professor

– Det er sannsynlig at det som kommer til å skje er at det blir en votering i styret om konsernsjefens stilling, sier BI-professor Morten Huse.

Foto: Johan B. Sættem
  • Kilder rundt Brekke og Wærsted opplyser til NRK at situasjonen mellom dem er svært vanskelig. Det er kjent at Wærsted i høst prøvde å få Brekke til å trekke seg frivillig, men hun fikk ikke støtte i styret for å sparke ham.
  • Men ingen av hovedaktørene har uttalt seg offentlig om saken.
  • Det er ikke umulig at styret kommer frem til at det som har kommet frem i mediene er utvalgte deler av virkeligheten, og at styret som kollegium ser seg best tjent med at Brekke blir sittende, mener Huse.
  • – Vi ser mange situasjoner der forholdene mellom styreleder og daglig leder ikke har vært det beste, men det kan utvikles, sier han.
  • Thorburn mener at dersom styret bestemmer seg for at Brekke skal bli sittende som konsernsjef, må det komme med en tillitserklæring.
  • –Da må styret i så fall komme med en tillitserklæring til Brekke, der de sier at han fortsatt er den beste personen til å lede selskapet, sier Thorburn.

3. Wærsted trekker seg

  • En konsernsjef kan ikke lenger sitte dersom vedkommende ikke har styrets tillit.
  • Dersom styreleder krever Gunn Wærsted krever at styret voterer over konsernsjefens fremtid og ikke får den nødvendige tilslutningen, kan man tenke seg at hun velger å trekke seg mener Morten Huse.
  • – Man kan tenke seg at hun velger å trekke seg dersom hun finner ut at det ikke er mulig å få gjennomført sine strategier og at det er vanskelig å samarbeide med styret, sier Huse.
  • Men Thorburn har liten tro på at Wærsted vil trekke seg. – Hun er så profesjonell, så det tror jeg ikke. Det er styret som ansetter og avsetter konsernsjefer og ikke motsatt.
  • Hun viser at Mæland satte inn Wærsted som styreleder for å forsøke å rydde opp, og at kun en tredel av styret ble byttet ut samtidig som Wærsted kom inn. – Man kan også tenke seg at den største eieren velger å bytte ut flere i styret ved neste korsvei, sier Thorburn.

AKTUELT NÅ