Hopp til innhold

Hegnar ber politikerne ligge unna Telenor-bråket

Mens Senterpartiet ber næringsministeren uttrykke sin bekymring over toppstriden i Telenor, ber Trygve Hegnar politikerne holde fingrene av fatet.

Trygve Hegnar

SPILLEREGLER: Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, sier det er Telenors styre, ikke statsråden, som må rydde opp i selskapet.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– De skal sitte stille og se på, som alle andre aksjonærer, sier redaktøren i Finansavisen til Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Ifølge Hegnar gjør loven at staten som eier ikke har noe annet valg enn å sette seg på sidelinjen tross Dagens Næringslivs avsløringer om at Telenors styreleder Gunn Wærsted skal ha forsøkt å kvitte seg med konsernsjef Sigve Brekke.

– I loven heter det at det er styret som ansetter og avsetter ledelsen i selskapet. Det er styrets ansvar å ha på plass en skikkelig ledelse, og det er styrets ansvar å etterse at ledelsen gjør en god jobb, sier Hegnar og fortsetter:

– Hvis politikere skal blande seg inn i hvem som leder selskapene, eller om de har gjort en god jobb underveis i prosessene, så blir det helt umulig.

Styret samles i dag

Staten eier 54 prosent av Telenor, og ifølge Senterpartiets Geir Pollestad skulle det bare mangle at næringsminister Monica Mæland uttrykker sin bekymring og forsikrer seg om at alt er på stell i selskapet.

– De formelle reglene gjelder selvsagt. Det vi tar til orde for, er jo bare at staten som en hvilken som helst annen eier, skal være interessert i en betydelig eierpost, og at den ikke blir rammet av situasjonen i selskapet, sier Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget.

Brekke og Wærsted med ryggen mot hverandre

STRID: Ifølge en rekke lekkasjer har ikke styreleder i Telenor Gunn Wærsted tillit til konsernsjef i Telenor Sigve Brekke. Bildet er fra Stortingets høring om VimpelCom-saken i mai i år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag samles Telenors styre til et ordinært styremøte, men den siste tids medieoppslag bidrar trolig til at møtet blir alt annet enn ordinært.

Fredag skrev VG at næringsminister Monica Mæland (H) skal ha blitt informert om Wærsteds mistillit mot Brekke under den såkalte eierdialogen mellom styrelederen og Næringsdepartementet.

Krever svar om Mælands rolle

Knut Storberget i Arbeiderpartiet krever at Mæland forteller om hva slags rolle hun eventuelt har hatt i striden mellom Wærsted og Brekke.

– Slik saken ligger nå, ser det svært uryddig ut, og jeg synes det er maktpåliggende at statsråden gir gode svar, sier Storberget om hva han forventer av den skriftlige redegjørelsen han har bedt Mæland om.

Storberget vil vite om næringsministeren har blandet seg direkte inn prosessen for å få sparket Brekke.

– Jeg er veldig spent på hva innholdet i disse samtalene har vært, og hva slags beskjeder statsråden i så måte har gitt videre til styreleder.

Verken Brekke eller Wærsted har så langt gitt kommentarer som belyser hva som egentlig har skjedd.

Næringsdepartementet sier til NRK at de vil gi Storberget et svar på sitt skriftlige spørsmål, men Mæland har ingen kommentar utover det.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger