Hopp til innhold

Støre: – Folk skal få bedre råd

Statsminister Jonas Gahr Støre går langt i å love at et økonomisk vendepunkt nå er i gang – og tar sin del av æren for det.

Ilr8U9iUiYM

STYRING: Prisveksten er på vei ned, sier Støre.

Foto: NTB

– Folk skal få bedre råd. Det er vårt mål, og hvorfor sier vi det på den måten? Det har alltid vært Arbeiderpartiets mål, sa partilederen i en tale til landsstyret i dag.

Palestina-demonstranter utenfor Oslo kongressenter sørget for å forsinke talen. Men nesten en time på overtid kom Støre i gang.

– Min regjering har helt siden prisene begynte å stige og rentene øke, jobbet for et vendepunkt i økonomien. For lavere prisvekst, lavere rente, reallønnsvekst, en pluss, og for at folk skal få bedre råd, sa han.

H84n7-g5xJ0

VENDEPUNKT: Partileder Jonas Gahr Støre sier folk skal få bedre råd.

Foto: NTB

Og partilederen gikk langt i å love at et slikt vendepunkt nå kommer:

– Trygg økonomisk styring og ansvarlig pengebruk, og forhold rundt oss, bidrar nå til at prisveksten er på vei ned, og at vi trolig er på rentetoppen. Den første rentenedgangen er i sikte, sa Støre.

– Norges Bank forventer reallønnsvekst i Norge i 2024 og 2025. Statistisk sentralbyrå istemmer: «Etter flere år uten reallønnsvekst, blir det nå bedre tider». Og i går ble altså partene i frontfaget enige: Enigheten viser at vi nærmer oss det vendepunktet, med økt kjøpekraft innenfor ansvarlige rammer.

Støre kom også inn på demonstrasjonen da han startet talen.

– Det ble en litt annerledes start. En time i påminnelse om at det er stort engasjement i byen vår rundt det forferdelige som skjer i Gaza, sa han.

Langvarig krise

Men bakteppet er dystert for Arbeiderpartiet. Siden Støre overtok i 2014 har det, med unntak av lokalvalget i 2015, gått nedover med oppslutningen i hvert eneste valg.

I fjor høst gjorde partiet sitt dårligste valg på 99 år og tapte makten i de aller fleste byene.

På meningsmålingene har Ap falt fra en topp på over 40 prosent vinteren 2015, til en oppslutning på under 20 prosent det siste halvåret, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnitt.

XLeeMugxWj4

SAMLENDE: Ap er ikke et parti for særinteresser, sa Støre i sin tale i dag.

Foto: NTB

På landsstyremøtet i dag og i morgen skal partiet meisle ut en strategi for valgseier i 2025.

I forkant av møtet har nestleder Jan Christian Vestre ledet arbeidet med et strateginotat. Han tar til orde for et Ap som blir bredere og åpner opp for flere.

– Arbeiderpartiet er ikke et parti for særinteresser. Vi er et parti for det brede laget av befolkningen, da som nå, sa Støre i sin tale.

– Skal vi fylle rollen som en samlende kraft i politikken, må vi tørre å være uenige. Men også, når det trengs, klare å finne løsninger.

Han viste til at det nå foregår en fornyelse av både Arbeiderpartiet, politikken, laget og måten det jobbes på.

Les også Vestre om Ap-krisen: – Altfor lavt nivå

Jan Christian Vestre.

Flere grunner

Etter valgseieren og regjeringsskiftet høsten 2021 fikk Støre-regjeringen slite med både pandemi, krig og kraftig prisvekst.

Men kilder NRK har snakket med, viser til at det internt i partiet nå er en forståelse av at Aps tilbakegang ikke bare skyldes krigen i Ukraina og påfølgende dyr strøm og høye renter.

Andre årsaker er at partiet har blitt for smalt, og at Høyre har «spist» seg innpå områder hvor Ap tidligere rådet grunnen mer alene. Økonomisk trygghet er bare ett eksempel som trekkes fram.

Flere tillitsvalgte har også åpent gitt uttrykk for at krisen stikker dypere enn krig og prisvekst.

– Vi står i en dyp krise, og jeg tror det vil ta tid å bygge oss opp igjen, sa stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg nylig til NRK.

Nestoren Martin Kolberg kalte krisen dyp og alvorlig etter valgnederlaget i fjor høst.

– Valgnederlaget er ikke teknisk. Det er politisk. Vi står overfor en tillitssvikt blant våre velgere, sa han.

AKTUELT NÅ