Hopp til innhold

Stor skuffelse over OL-nei i Oslo

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland sier han er skuffet over at Høyres stortingsgruppe onsdag anbefalte å ikke gi statsgaranti til OL i Oslo i 2022. Han lover likevel å bygge nye anlegg for idretten i hovedstaden.

Stian Berger Røsland og Børre Rognlien

KNUSTE OL-DRØMMER: Både Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (midten) og idrettspresident Børre Rognlien (t.h.) ønsket et annet svar fra Høyres stortingsgruppe.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kort tid etter at de ble klart at Høyres gruppemøte knuser OL-drømmen for Oslo, bekreftet byrådslederen at kommunen kommer til å trekke søknaden.

– Jeg hadde selvfølgelig håpet på et annet resultat i kveld, og er selvfølgelig skuffet, sier Røsland, som mener arbeidet med Oslos OL-søknad har vært en prosess i «oppoverbakke».

– I etterpåklokskap så kan man si at en Oslo-avstemning om OL ikke nødvendigvis bidro til en nasjonal forankring som vi kunne ha ønsket oss. Vi har ikke på en god nok måte klart å fortelle hva vi kunne få ut av dette, fortsetter han.

Har brukt 185 millioner kroner

Ifølge byrådslederen ønsker kommunen likevel å gjennomføre planene for å utvikle byen fram mot 2022 og etterpå. Blant planene er utvikling av en rekke idrettsanlegg på blant annet Kjelsrud, Økern, Ulven og Stubberud.

– Mitt utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som er blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen, skal realiseres. Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sier Røsland.

Oslo kommune har brukt 110 millioner kroner på arbeidet med OL-søknaden. I tillegg er det blitt brukt 75 millioner kroner på utrednings- og planarbeid knyttet til idrettsanlegg, infrastruktur og andre byutviklingstiltak i hovedstaden.

– Byrådet vil nå avvikle den utadrettede virksomheten i Oslo2022-etaten, mens arbeidet mot tilbydere og leverandører skal videreføres i en annen organisering enn i dag. Dette vil vi komme nærmere tilbake til, sier Røsland.

– Norsk idrett hadde trengt et OL

Idrettspresident Børre Rognlien sier han tar til etterretning at Høyres stortingsgruppe har bestemt seg for å ikke anbefale OL.

– Vi er enige om at det dermed er urealistisk å fortsette søknadsprosessen når begge regjeringspartiene sier de ikke er villige til å gjennomføre dette, sier Rognlien.

Han understreker at han synes Høyre har gjennomført en seriøs prosess, men sier samtidig at «norsk idrett virkelig hadde trengt» et OL, blant annet på grunn av mobiliseringen av frivillighet som et slikt storarrangement hadde skapt.

Idrettspresidenten er samtidig glad for Oslo kommunes framtidsplaner står ved lag:

– Vi synes det er veldig gledelig å høre fra byråden at disse anleggene blir fullført likevel, selv om dette ikke blir innen 2022. Da har vi oppnådd noe av det vi ønsket å oppnå på anleggessiden. Men et OL ville gitt noe mer på andre områder, så vi beklager at det ikke blir noe av, sier Rognlien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pressekonferanse etter Høyres OL-nei

Ordfører i Oslo Fabian Stang (f.v), byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke, Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland, Idrettspresident Børre Rognlien og Eli Grimsby direktør i Oslo 2022 møtte pressen på Oslo rådhus i forbindelse med besluttningen til Høyres Stortingsgruppe om at Høyre ikke vil støtte et OL i Oslo 2022.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Mener Norge har bidratt med økt OL-åpenhet

Byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (V) er også skuffet over at det onsdag ble satt en stopper for Oslos OL-planer.

– Samtidig er jeg stolt over at vi har klart å sette spor etter oss. Norge har allerede gjennom søknadsprosessen påvirket Den internasjonale olympiske komité (IOK), sier han til NTB.

Bjercke mener Norge har bidratt til økt åpenhet etter at Oslo som første by i verden offentliggjorde både tekniske manualer og forslaget til kontrakt for vertsbyen.

– Jeg skulle selvsagt ønsket at vi fikk anledning til å påvirke lekene videre med norske verdier, bærekraft og nøkternhet. Jeg ønsker IOK lykke til videre med den endringsprosessen de er inne i, sier han.

Stang: – Vi får sove i natt

Oslos ordfører, Fabian Stang (H) var derimot ikke like trist som de andre herrene under pressekonferansen.

– Noen er litt lei seg, men dette er ikke verdens undergang, sier Stang.

Ifølge Oslos ordfører var det tre grunner til at Oslo kommune ønsket å arrangere OL i 2022:

– Vi ville være til stede for idretten og for alle barn og unge som ville blitt inspirert. I tillegg ville vi gi neste generasjon de mulighetene vi mener det ligger i et OL, og samtidig mente vi det var en mulighet til å få OL-bevegelsen på rett spor igjen, sa Stang på pressekonferansen.

– Jeg tror nok vi skal sove i natt, trøstet Stang.

Byrådslederen skuffet over OL-nei

Se hele pressekonferansen fra Oslo rådhus onsdag kveld.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ