– Foreldre opplever at barna blir mobbet i barnehagen

Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har opplevd en tredobling i antall henvendelser om mobbing i barnehager det siste halvåret. Barn helt ned i toårsalderen mobber, viser forskning.

Illustrasjons foto av barn i barnehage

UTESTENGING: Stadig flere foreldre opplever at deres barn ikke blir inkludert i barnehagen. Forskning viser at barn helt ned i toårsalderen mobber.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix/Illustrasjons foto

Det siste halvåret har Foreldreutvalget for barnehager (FUB) blitt kontaktet av 24 foreldre om mobbing og mistrivsel i barnehagen. Det er en tredobling i henvendelser om mobbing sammenliknet med hele 2015.

Femåringene i Havnabakken barnehage i Oslo har tre gylne regler som skal motvirke mobbing.

TAR VARE PÅ HVERANDRE: Femåringene i Havnabakken barnehage i Oslo har tre gylne regler som skal motvirke mobbing.

Opplever at barn blir krenket og mobbet

Marie Skinstad-Jansen i Foreldreutvalget for barnehager (FUB)

Det er viktig at foreldre og ansatte i barnehagen er gode rollemodeller, sier Skinstad Jansen.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

I 2015 mottok FUB totalt åtte henvendelser fra foreldrekontakter som opplevde mobbing av barn i barnehager. Ofte er det foreldre som opplever at sitt barn er utestengt fra lek.

– Foreldre opplever at barnet deres ikke blir inkludert eller opplever å bli krenket og mobbet i barnehagen, forteller leder i Foreldreutvalget for barnehager Marie Skinstad-Jansen til NRK.

Forskning fra Hele barnet, hele løpet viser at barn helt ned i to årsalderen mobber. Skinstad-Jansen vil se at flere barnehager tar tak i problemet.

– Det vi ser, er at noen barnehager er veldig gode på det. Mens andre barnehager mener at det nærmest ikke eksisterer i sin barnehage, sier Skinstad-Jansen.

– Enkelte barn blir oftere svarteper

Ingrid Lund

Enkelte barn blir holdt utenfor i leken og er mer sårbare enn andre, forteller Ingrid Lund.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

Professor ved Universitet i Agder Ingrid Lund mener den største utfordringen i kampen mot mobbing i barnehager er å endre de ansattes rolle og holdninger i barnehagen.

– Det er faktisk slik at enkelte barn blir oftere svarteper i barnehagen, ikke bare blant barna, men også blant de ansatte. Det er viktig er at barnehagene ser på sin egen praksis og holdninger til det enkelte barn i sin egen barnehage, forteller Lund til NRK.

– Så det er mennesketypene som jobber med barn som er avgjørende?

– Det er holdningene og verdiene som de ansatte tar med seg inn i jobben som er det viktigste, forklarer Lund.

Anton og Even i Havnabakken barnehage

GOD STEMNING: Anton og Even i Havnabakken barnehage på Nordberg i Oslo forteller at de har egne regler mot mobbing. Alle skal leke med alle, ingen skal bruke stygge ord og om noen spør om å være med på leken, skal man svare ja.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Vil heve kompetansen i barnehagene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en barnehage i Oslo.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at kompetansen skal styrkes i norske barnehager.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Utdanningsdirektoratet har, på oppdrag fra kunnskapsdepartementet, utarbeidet en kompetansepakke knyttet til læringsmiljø og mobbing i barnehage og skole. Målet er å styrke eieres, barnehagers og skolers kompetanse.

– Vi lanserer nå kunnskapspakker for at barnehagene skal få mulighet til å lære opp de ansatte enda bedre, og det kommer nå i løpet av kort tid. Og så har vi varslet en gjennomgang av hele regelverket i antimobbepolitikken for å styrke barn og unges rettssikkerhet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han har selv en to år gammel jente som startet i storbarnsavdeling i dag.

– Hverken jeg eller vi som samfunn kan leve med at noen barn blir mobbet i barnehager eller skole, sier Isaksen.

Ingrid Lund tror det trengs mer enn bare kompetanseheving for å få slutt på mobbing i norske barnehager.

– Kompetanseheving i barnehagene trenger vi. Men det er holdningene som trenger å endres. Barnehagene må stille kritiske spørsmål til seg selv, drøfte det med andre og si ifra når ansatte ikke gjør jobben de skal, sier Lund.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger