NRK Meny
Normal

Jens Stoltenberg inn i global klimakommisjon

Bare én måned etter at Jens Stoltenberg gikk av som statsminister, tar han plass i en prestisjetung global klimakommisjon.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg har fått et internasjonalt verv, men avviser at det er begynnelsen på en internasjonal karriere for ham.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Kommisjonen skal komme med forslag til hvordan man kan forene økonomisk vekst for å bekjempe fattigdom, og reduksjon av utslipp av klimagasser.

– Jeg opplever det som noe av det mest meningsfulle jeg kan gjøre, for det er ingen tvil om at vi har opplevd så mange skuffelser i arbeidet med å få ned verdens utslipp av klimagasser, sier Jens Stoltenberg, som nå sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

– Alvorlig

Utslippene av klimagasser har gått ned i industriland, men samtidig har veksten i økonomien andre steder vært så kraftig at utslippene totalt har økt klart, peker han på.

– Vi ser mer ekstremvær, vi ser at klimaendringene faktisk finner sted. Da er det veldig alvorlig at det er så vanskelig å få til enighet om tiltak som bringer utslippene ned, sier Stoltenberg.

Felipe Calderon

Mexicos tidligere president Felipe Calderon skal lede klimakommisjonens arbeid.

Foto: Henry Romero / Scanpix/Reuters

Kommisjonen skal ledes av Mexicos tidligere president Felipe Calderon, og består for øvrig av tidligere statsledere, næringslivsfolk og eksperter på økonomi og miljø.

– Jeg gleder meg til å bidra og kommer til å legge vekt på å lytte til råd fra norske miljøer, både miljøorganisasjoner og ekspertmiljøer, til hvordan Norge kan gi innspill og bidrag, sier Stoltenberg.

Varsler norske konsekvenser

I kommisjonens uavhengige rådgivergruppe finnes noen av verdens ledende økonomer, som Sir Nicholas Stern og nobelprisvinner Daniel Kahneman.

Den første rapporten skal legges fram før FNs klimamøte neste høst og vil ha konsekvenser også for Norge.

– De forslagene, beregningene og modellene denne kommisjonen kommer til å presentere, vil helt sikkert også ha konsekvenser for Norge. Noen kan være omstridte, og kan hende vi vil presentere ulike forslag eller modeller. Det avgjørende er at vi får kunnskap og forslag på bordet som gjør at verdens land blir enige om tiltak, sier Stoltenberg.

Avviser at han er på vei ut av norsk politikk

Det er blitt spekulert i om Stoltenberg etter hvert vil satse på en internasjonal karriere.

Han avviser imidlertid at vervet i kommisjonen er et skritt på vei ut av norsk politikk.

– Like lite som mitt engasjement for vaksiner da jeg var i opposisjon fra 2001 til 2005 var et skritt ut av norsk politikk, er dette det, sier Stoltenberg.

– Jeg mener det er en viktig del av det å være politiker i Norge å også bidra til de viktige spørsmålene i vår tid. Det å redusere utslippene av klimagasser og forene det med økonomisk vekst for å bekjempe fattigdom, er noe jeg gjør som norsk politiker i Norge, men jeg er glad for å få denne anledningen til å bidra også ute i verden til det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger