Stoltenberg beklager

– Jeg beklager at 77 liv gikk tapt den 22. juli og at vi ikke klarte å stanse gjerningsmannen tidligere. Det sa Jens Stoltenberg på årsmøtet til Oslo Arbeiderparti fredag ettermiddag.

Video Jens Stoltenberg beklager

- Jeg beklager at Breivik ikke ble pågrepet tidligere, sa Jens Stoltenberg.

– Vi har hedret og minnet de som ble drept. Nå handler det om å lære. Det er viktig å evaluere egen innsats, ikke for å fordele skyld og peke ut syndebukker, men for å bli bedre, sa statsministeren.

Stoltenberg påpekte at regjeringen har bestemt at det skal bygges et nytt nødnett og at det skal innføres et nytt system for riksalarm. Han understreket at målet er at Norge skal være et trygt land og at trygghet skal være demokratiets grunnmur.

– Men det er viktig å huske at det var en mann alene som var skyld i angrepet. Vi har systemer for å avverge dødelige angrep og mange gjorde sitt ytterste den dagen. Likevel ble 77 mennesker drept. Jeg beklager at så mange liv gikk tapt og at gjerningsmannen ikke ble pågrepet tidligere, sa Jens Stoltenberg.

Politiet har beklaget

De to siste dagene har både politidirektør Øystein Mæland og Politiets sikkerhetstjenestebeklaget at de ikke klarte å hindre terrorangrepet den 22. juli.

Mæland slo fast at polititjenestemennene gjorde sitt aller ytterste i en svært krevende situasjon 22. juli, men at politiet ikke var dimensjonert for å håndtere en slik situasjon.

– Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før, sa Mæland da politiet la fram sin interne evaluering etter 22. juli.

I løpet av de siste syv månedene har det såkalte Sønderland-utvalget, ledet av tidligere politimester Olav Sønderland, vurdert innsatsen til politiet den 22. juli og i ukene etterpå. Utvalget har forslått 54 forskjellige forbedringspunkter.

Også PST har tatt selvkritikk på flere punkter, men sier samtidig at de ikke kunne ha oppdaget Anders Behring Breivik på forhånd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger