Sterk vekst for hotellnæringen – men fortsatt langt til normalen

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 18 prosent flere overnattet på norske hotell, campingplasser, hytter og vandrerhjem i juni i år sammenliknet med i fjor.

The Thief

FULLBOOKA: I motsetning til mange hoteller i Oslo, som fortsatt savner utenlandsturister, har luksushotellet The Thief klart å lokke til seg mange besøkende. Mens internasjonale stjerner har blitt i London og Los Angeles, har mange nordmenn valgt å ta seg en byferie på Tjuvholmen, forteller hotellet.

Foto: Thomas Brun / NTB

Til sammen var det 2,8 millioner overnattinger ved norske virksomheter, viser nye tall fra SSB.

Det er en oppgang på 18,1 prosent fra juni 2020.

– Juni var i år som i fjor preget av lettelser av restriksjoner som gjorde det mulig for flere nordmenn å reise. Det er bare ved to tidligere år at SSB har registrert flere norske overnattinger i juni, forklarer Jarle Kvile, som ledet statistikkarbeidet.

Utenlandske turister uteblir

Men fremdeles er det tøffe tider for overnattingssteder som fortsatt ligger 35 prosent under rekordnivået fra 2019.

NHO Reiselivs digitale frokostmøte

POSITIV: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv ser positivt på utviklingen hos overnattingsvirksomhetene i Norge. Men mange bedrifter føler fortsatt konsekvensene av pandemien, sier hun.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det er særlig de utenlandske turistene som uteblir. I juni 2021 var det 91 prosent færre utenlandske overnattere enn i juni 2019.

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO Reiseliv sier medlemmene fortsatt merker denne nedgangen.

– En betydelig andel av bedriftene føler ennå konsekvensene av pandemien. De er avhengige av at utenlandske gjester kommer de neste månedene, og at kurs- og konferansemarkedet kommer i gang igjen etter ferien, kommenterer direktør Kristin Krohn Devold.

Longyearbyen

TURISME-AVHENGIG: En stor del av den lokale økonomien på Svalbard er basert på turisme.

Foto: Lise Åserud / NTB

Svalbard hardest rammet

Blant alle landets regioner, er det reiselivet på Svalbard som fortsatt sliter mest. Øygruppen fikk besøk fra 74 prosent færre turister i juni i år enn i juni 2019.

Jon Einar Lockert, administrerende direktør i Svalbard Adventures

SKUFFET: Administrerende direktør i Svalbard Adventures, John Einar Lockert, sier han er skuffet over støtteordningene for den hardt rammede hotellnæringen på Svalbard.

Foto: Privat

Pandemien har vært tøff for det turismeavhengige samfunnet, forklarer administrerende direktør i Svalbard Adventures, John Einar Lockert. Bedriften hans driver blant annet to hotell i Longyearbyen.

– Det er store sesongvariasjoner, og i de beste månedene har vi akkurat gått i balanse. Men resten av året opplever vi en ganske stor nedgang. En stor utfordring er testregimet. Det er krav om covid-19-test for tilreisende til Svalbard, og det er en kostbar sak for mange, forteller Lockert.

Oslo merker på sin side en nedgang på hele 70 prosent. Men ikke alle er like hardt rammet: Luksushotellet The Thief i Oslo forteller om fullbookede rom.

– Mange har tatt turen hit for å oppleve en utenlandsferie uten å forlate landet. Tilbudet vårt er ganske unikt, så vi har ikke merket like mye til denne nedgangen som andre hotell i Oslo, sier Guest Relations Manager ved The Thief, Dominic Gorham.

Tvedestrand Fjordhotell

GOD SESONG: Tvedestrand Fjordhotell i Agder har hatt en god sesong så langt. Agder er den regionen i Norge som har hatt lavest nedgang i antall overnattingsgjester siden 2019.

Foto: Tvedestrand fjordhotell

– På bedringens vei

Selv om det fortsatt er færre overnattinger enn vanlig, ser NHO Reiseliv positivt på utviklingen.

– Mange reiselivsbedrifter er nå er på bedringens vei etter et langt kriseår og bransjen ser positivt på den kommende tiden, sier Krohn Devold.

I solrike Agder er nesten alt tilbake til normalen. Fylket merker en nedgang på kun fem prosent i antallet overnattinger i forhold til 2019.

På Tvedestrand Fjordhotell har det så langt vært en god sesong.

– Sommersesongen har vært like fin som hvert år. Vi har i all hovedsak hatt besøk av nordmenn, da det ikke er like mange utenlandske turister som før. Det kommer vi kanskje til å merke mer av i august, men så langt er vi godt fornøyd, forteller styreleder i hotellet, Pål Erik Jahnsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger