Hopp til innhold

Slik ser statsministerens kontor ut etter terroren 22. juli

Det er nå gått fem måneder siden den kraftige bomben gikk av ved inngangspartiet til høyblokka som huset Statsministerens kontor. 15. etasje i bygget er blant de minst berørte etter terroren i regjeringskvartalet.

Video Slik ser statsministerens kontor ut i dag

VIDEO: Slik ser Statsministerens kontor ut i dag.

I dag har NRK fått være med inn i høyblokka i regjeringskvartalet, som ble hardt skadd av terroren 22. juli.

Bildegalleri: Befaring i Regjeringskvartalet

Se: Nå kan du bli med inn i høyblokka
Se bildene: Klokken stanset da bomben smalt

Over kan du se video inne fra Statsministerens kontor, slik det ser ut i dag.

Måtte rømme 15 etasjer

Statsminister Jens Stoltenberg var ikke selv i høyblokka da det smalt, men hans kommunikasjonsrådgiver, Arvid Samland, befant seg nettopp på Statsministerens kontor da bomben gikk av – 15 etasjer under ham.

Les mer: Var i 15. etasje da det smalt

Samland har fortalt at han, sammen med flere kolleger, tok seg nedover trappene mot den ene siden av bygget der nesten alle vinduene ble blåst inn.

– Det var masse glassbiter over alt og flere vindusrammer vi måtte få unna for å komme oss ned. Mens vi løp så vi rett ned på den delen av regjeringskvartalet som var hardest rammet, sa han til NRK i høst.

Samland fortalte da at det er lyden som sitter igjen best.

– Det var som om det lå et bomullslokk over hele kvartalet. Det var en rar, stille lyd i tillegg til alle brannalarmene som ulte. Deretter hørte vi knasing i glass fra folk som beveget seg ut av bygningene.

Etter terroren ble statsministeren og hans kontor flyttet midlertidig til Forsvarsdepartementets lokaler ved Akershus festning.

– Asbestforurenset

Statsbygg har varslet at de vil drive opprydningsarbeid i de hardt skadde bygningene i regjeringskvartalet fram til mai neste år. Rundt 100 personer har jobbet med å rydde området etter terrorangrepet i sommer.

– Det er fortsatt et risikoområde fordi det er såpass asbestforurenset, forteller kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Forurensningen har kommet av at eternittplater i bygget ble knust av bomben og av disse virvler det støv og asbest opp.

Statsbygg har siden i sommer fjernet 900 tonn avfall fra regjeringskvartalet, deriblant 250 tonn asbestforurenset bygningsavfall. Men det er likevel risikofylt å bevege seg rundt i bygget uten ordentlig beskyttelsesutstyr, forklarer Njaa Rygh.

– Alle som skal inn må ikle seg fullt utstyr med heldrakter, maske og hansker.

Høyblokkas skjebne klar over nyttår

Det er ennå ikke avgjort hva som vil skje med høyblokka etter at opprydningsarbeidet er unnagjort.

Flere har antydet at den vil komme til å bli revet, men det er fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) som først over nyttår skal ta stilling til høyblokkas skjebne, etter å ha fått overlevert departementsråd Ingelin Killengeens samlede anbefalinger.

Det som i dag taler for riving er blant annet at skadene på fasaden, vinduer og interiør er så store at alt innenfor bygningsfasadene må tas ut og bygges opp igjen. Dette vil være mer kostbart enn å bygge en ny bygning.

Les mer: – Riving av høyblokken mest sannsynlig

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT