Hopp til innhold

Nå kan du bli med inn i høyblokka

Statsbygg driver fortsatt opprydding i regjeringskvartalet etter terroren i juli. I en rapport hevdes det at arbeidet vil måtte pågå til mai neste år. NRK.no fikk i dag bli med inn i høyblokka.

Video Bli med inn i høyblokka

VIDEO: Bli med inn i høyblokka.

Høyblokka i Regjeringskvartalet

Slik har høyblokka i regjeringskvartalet sett ut mens opprydningsarbeidet har pågått.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Vi har ryddet og reddet verdier og sanert en del av områdene. Men det er fortsatt stor forskjell på de områdene som er ryddet og de som fortsatt er veldig ødelagte, forteller kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

I en statusrapport sendt Oslo Kommune Plan- og bygningsetaten i desember beskriver Statsbygg høyblokka som fortsatt «svært rasert innvendig».

Det til tross for at rundt 100 personer fra juli og fram til begynnelsen av desember har ryddet bort 900 tonn med avfall fra regjeringskvartalet. Av dette er 250 tonn asbestforurenset bygningsavfall.

(Se video av ødeleggelsene øverst i saken.)

Statsbygg har meldt at de ser for seg at opprydningsarbeidet etter bomben 22. juli ville måtte pågå fram til mai neste år.

– Vi vil avslutte opprydningsarbeidet i løpet av våren, og derfor vil vi også gjerne vise fram forskjellene før de forsvinner, sier Njaa Rygh.

Les også: Rapporten om høyblokka ferdig

Høyblokka er et risikoområde

Tirsdag formiddag slapp NRK inn i den hardt skadde høyblokka.

– Det er fortsatt et risikoområde fordi det er såpass asbestforurenset, forteller Njaa Rygh i Statsbygg.

Fordi helserisikoen ved å ta seg inn i et slikt område er så stor måtte de besøkende ikle seg heldrakter med masker og hansker for å kunne bevege seg rundt inne i bygget.

– De som får bli med inn i bygningen tirsdag vil ikke ha tilgang til alle etasjer, men vil kunne gå trappene nedover fra toppen av bygget, opplyser Njaa Rygh.

Les også: – Regjeringskvartalet dårlig sikret i flere år
Les mer: Vil stenge regjeringskvartalet

Skjebnen til høyblokka ikke avklart

Det er ennå ikke klart hva som vil skje med høyblokka etter at opprydningsarbeidet er over.

Flere har antydet at riving er den mest nærliggende konklusjonen etter terroren i sommer.

Departementsråd Ingelin Killengreen skal imidlertid først over nyttår gi sine samlede anbefalinger om høyblokka til fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Les mer: – Riving av høyblokken mest sannsynlig

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger