– Låven er sentral i etterforskningen

ÅSTA (NRK.no) Et titalls etterforskere startet tirsdag morgen ransakingen av Anders Behring Breiviks leiegård på Åsta i Hedmark. Etterforskerne gikk først inn i låven der bomben skal ha blitt laget.

Politifolk i hvitt ved låven på Åsta

Flere politifolk kledd i hvite drakter gjør seg klare til å gå inn på låven på gården der Anders Behring Breivik laget bomben.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Etterforskerne startet sitt arbeid like etter kloken 10.00 tirsdag morgen ved å gå inn i låven på gårdseiendommen utenfor Rena.

Låven som nå gjennomsøkes av politiets etterforskere skal ha blitt brukt av Anders Behring Breivik til framstillingen av eksplosivene som til slutt ble bomben i regjeringskvartalet.

– Han har brukt flere bygninger, men låven er helt klart sentral i etterforskningen og det er grunnen til at man begynner der, sier informasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til NRK.

Politiet ønsker blant annet å sikre spor som kan fortelle om Behring Breivik hadde medhjelpere da han forberedte terroraksjonene i Oslo og på Utøya 22. juli. Tidligere har det vært gjennomført en kriminalteknisk gjennomgang av gården, og det har da vært lett etter blant annet fingeravtrykk eller DNA som kan avsløre andre personer som har vært på gården.

Les også: Fingeravtrykk kan avsløre medhjelpere

– De tekniske etterforskerne har gått etter spor som kan undersøkes av typen fingeravtrykk og DNA. Nå løfter etterforskerne blikket litt og ser på gården i sammenheng med annen informasjon man har, sier Hanssen.

Vil ta beslag på gården

Det er ventet at etterforskerne blant annet vil ta beslag i den terrorsiktede 32-åringens eiendeler. Midt på gårdstunet er det plassert en stor grønn container, som trolig vil bli brukt til å oppbevare beslag.

– Vi har nå folk ute på gården fra 22/7-enheten ved Oslo politidistrikt. De som nå jobber ute ved gården kommer fra flere av gruppene i etterforskningen, men spesielt beslag-gruppa er sentral i arbeidet nå. De vil nå sikre beslag ute på gården, sier Roar Hanssen som er informasjonsrådgiver for Oslo-politiets terroretterforskning.

Etterforskere på Åsta gård tirsdag 30. august 2011

En stor grønn container fra Forsvaret er plassert midt på gårdstunet, og skal mest sannsynlig brukes til å oppbevare og frakte vekk beslag.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Rundt hele gården er det satt opp politisperringer for å hinde presse og andre fra å komme for nærme. Gårdseiendommen har flere bygninger og alle sammen skal de nå gjennomgås nøye av politiets taktiske etterforskere.

– Det skal skje en taktisk etterforskning der ute, og det innebærer en ransaking i praksis. Politiet skal gjennomgå bygningene, og det er en stor bygningsmasse som må sees på i forhold hva som kan ha interesse for etterforskningen, sier Hanssen.

Politiet i Oslo opplyste til NRK.no mandag at det er usikkert hvor lenge den taktiske etterforskningen på gården vil vare.

Politiet bekrefter at Anders Behring Breivik skal i nye avhør denne uka.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger