Hopp til innhold

Stadig færre vil ha Solberg som statsminister

I en meningsmåling Norstat har gjort for NRK sier halvparten at de vil ha Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister, mens bare en tredjedel vil ha Erna Solberg (H).

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) om den ferske statsministermålingen. Fra Aktuelt.

Se hvordan Erna Solberg og Jonas Gahr Støre reagerer på statsministermålingen.

Solberg avviser at det er ubehagelig med svake målinger, og sier det viktige er å løse regjeringens oppgaver.

– Det vil alltid være bølger, særlig med vanskelige diskusjoner og reformer som vi er inne i nå, sier Solberg, og viser blant annet til omstillingen fra oljenæringen.

I marsmålingen foretrekker 32,6 prosent Solberg, mens tilsvarende tall for Støre er 49,4 prosent. Det er et dramatisk fall for statsminister Solberg sammenliknet med situasjonen for ett år siden.

Knivet side om side

I september i fjor var forholdet 42 prosent til Solberg og 45,8 prosent til Støre, mens tallene nå viser at nær halvparten vil ha Støre.

– Det er hyggelige tall som jeg tar til meg, og jeg mener dette viser at velgerne vil ha en annen politikk, og at Arbeiderpartiet har oppdatert oss etter at vi tapte valget, sier Støre.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre avviser at han har truffet formkurven for tidlig, og mener han og Ap også vil være i form til valget i 2017.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Drukner i støy

Solbergs problem er at hun blir tatt av mediebildet rundt regjeringen, mener politisk kommentator Lars Nehru Sand i NRK.

– Mange vil se på klimamålene som en stor, samlende seier for henne, men en slik sak har druknet i støy fra andre saker. Derfor forbindes regjeringen hun leder med mye negativ oppmerksomhet, sier han.

Lars Nehru Sand

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Samtidig beholdt tidligere statsminister Jens Stoltenberg sin popularitet, også når regjeringen hans gjorde det dårlig.

– Den største forskjellen er at han ledet en flertallsregjering. Solberg er mer utsatt for støy i mediene rundt forslag fra regjeringen, fordi det må forhandles i Stortinget hver gang, sier Sand.

– Støre i heldig posisjon

Ifølge Sand gjør Støre det godt fordi han er i en heldig posisjon som leder av partiet som er det tydelige alternativet til regjeringen.

– Nasjonalt har Ap ligget stabilt høyt lenge, og fått tilført mange misfornøyde velgere fra alle andre partier, sier han.

Se Erna Solbergs reaksjon på den dårlige meningsmålingen. Fra Aktuelt.

Erna Solberg svarer på den svake statsministermålingen i Aktuelt.

Denne artikkelen er korrigert. I den opprinnelige versjonen av artikkelen sammenlignet vi statsministermålinger fra mars 2014 til mars 2015. Dette er ikke relevant sammenligning siden Jens Stoltenberg fremdeles var Arbeiderpartiet sin statsministerkandidat på dette tidspunktet. Hovedinnholdet i artikkelen er likevel det samme, og maktforholdet mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er snudd opp ned siden vår første måling mellom Støre og Solberg i april 2015. Denne målingen kan du se her.

AKTUELT NÅ