Sp-lederen: – Regjeringen følger oppskriften for å tape valget

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum applauderte at Frps lokallag på Rjukan er lagt ned på grunn av sykehusstrid. Nå varsler han kamp mot regjeringens sentraliseringskåtskap.

Hele talen til Trygve Slagsvold Vedum

VARSLER KAMP: Trygve Slagsvold Vedum fra talerstolen på Senterpartiets landsmøte.

– Da vi ble stiftet var det en reaksjon på at Høyre og Venstre sviktet bøndene og bygdene. Og historien gjentar seg.

Det sa Vedum i sin tale til landsmøtet. Forskjellen er at Venstre nå er byttet ut med Frp.

Kampen er, ifølge Vedum, fortsatt den samme for Senterpartiet. Kampen mot det han kalte blind markedstro og sentralisering.

Hamret løs på regjeringen

– På Rjukan velsignet Høyre- og Frp-regjeringen nylig nedleggelsen av lokalsykehuset. Reaksjonene var kraftige og Frps lokallag er nå lagt ned. I salen her sitter det en mann ved navn Bjørn Sverre Sæberg Birkeland. Ifjor lokallagsleder for Høyre, nå ordførerkandidat for Senterpartiet, sa Vedum til landsmøtet.

Han mente at den retningen Høyre- og Frp-regjeringen har valgt, er oppskriften på å tape valg i Norge.

– Folk drømmer ikke om sentralisering, privatisering og større forskjeller. Høyre gikk til valg på slagordet «Nye ideer, bedre løsninger». Men det vi har fått er gamle ideer og sentraliserende løsninger, sa Vedum.

Partilederen pekte på politireformen, varlset sykehussentralisering, kommunereform, sentralisering av skatteetaten og sammenslåing av høyskoler og universiteter som eksempler på sentraliseringskåtskap.

– Regjeringen fører nå dessverre en politikk som skaper splittelse, ikke fellesskap. Der by settes opp mot land og der svaret på alt er sentralisering, og der vi skal lage konkurranse mellom regioner og byer i stedet for å løfte hverandre opp, sa Vedum.

Han ga følgende advarsel til partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp).

– Det nærmer seg kommunevalg og vår felles beskjed til Solberg og Jensen i høstens valgkamp vil være: Dere skal ikke få fortsette å demontere norske lokalsamfunn. Vær forberedt, 2015 er bare starten, og vi har ikke tenkt til å la dere vinne igjen. For vi er på lag med det Norge som folk elsker.

Skrøt av medlemsvekst

Trygve Slagsvold Vedum brukte også landsmøtetalen til å rose arbeidet grasrota i partiet har lagt ned.

– Vi er et lag i vekst. Året 2014 (som var preget av personkonflikter, red.anm) var året da vi snudde motgang til medgang. Senterungdommen har hatt nesten 20 prosent vekst i medlemsmassen, og tillitsvalgte i hele landet har snakket med folk og vervet, sa Vedum.

Det har gitt medlemsvekst i partiet.

– Til nå i år har vi 1.200 nye medlemmer. Medlemsvekst får vi til, aktivitetsvekst får vi til, og i september skal vi gjøre dette om til stemmevekst, sa Vedum.

Senterpartiet har landsmøte i helgen.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger