NRK Meny
Normal

Han vil knuse «sentraliseringskåtskapen»

Senterpartiet er sterkt kritisk til sentraliseringskåtskapen som har herjet landet siden Høyre og Frp kom til makten. Det er ett av hovedbudskapene på Senterpartiets landsmøte i helgen.

Trygve Slagsvold Vedum

Klokken 11 går Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på talerstolen for å tale til en sal full av landsmøtedelegater på det tre dager lange politiske verkstedet i Haugesund.

Foto: David Krekling / NRK

Sitatet om sentraliseringskåtskapen i ingressen ligger i et resolusjonsforslag fra Telemark Senterparti, men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ingen problemer med å omfavne konseptet.

– Jeg bruker ikke de ordene i talen min, men det er ingen tvil om at regjeringen har hatt ett svar på nesten alle samfunnsspørsmål etter at de fikk makt. Det ordet er sentralisering, sier Vedum.

Nye oppgaver til kommunene

Han har akkurat gjort ferdig Politisk kvarter i NRK P2 i en helt tom landsstyremøtesal bare timer før åpningen av Sps landsmøte i Haugesund.

Klokken 11 går han selv på scenen for å tale til menigheten; en sal full av Sp-delegater fra hele Norge som kun skal snakke politikk og Senterpartiet i tre dager til ende.

Og sentralisering, eller heller desentralisering, kommer til å bli sentralt.

Her kan du følge liveoppdateringer fra landsmøtet.

Og bakteppet kunne ikke vært bedre. Samme dag som Sp starter sitt landsmøte legger regjeringen frem forslag til ny oppgavefordeling for våre fremtidige kommuner.

Det er nok et skritt på veien mot kommunereformen som mange frykter blir en sentraliseringsreform.

Vil ikke støtte regjering uten Sp

Fra 2005 til 2013 var Sp limt til Ap og SV i en rødgrønn flertallsregjering. Det til tross for at partiet har hatt et ambivalent forhold til det andre lille partiet i den rødgrønne regjeringen, SV.

Nå sier Vedum at partiet ikke vil støtte en regjering de ikke selv er med i. Samtidig er partilederen klar på at han ikke ønsker å si hvem han og partiet ønsker å samarbeide med i valget 2017.

– Vi fikk til mye med SV og vi fikk til mye med Ap. Vi var uenige med SV om en god del ting slik politiske partier er.

Hvorfor vil du ikke si at et rødgrønt samarbeid er det mest naturlige for dere?

– Vi skal ta stilling til det våren 2017. Det er alt for tidlig nå å si hvordan en regjering i 2017 skal se ut nå.

Isteden åpner han døren for et fremtidig samarbeid i sentrum.

– De som utfordrer våre verdier mest er Frp og Høyre som vil sentralisere på alle områder, og som fører en politikk for større forskjeller, sier Vedum.

Politisk kvarter sender fra Senterpartiets Landsmøte
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger