Søreide: – Stanset våpensalg til Emiratene etter drap på Jemens ekspresident

Det var økt uro etter drapet på ekspresidenten i Jemen som fikk Norge til å sette foten ned for salg av våpen og ammunisjon til Emiratene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Ali Abdullah Saleh

FUNNET DREPT I DESEMBER: Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh ble funnet drept 4. desember 2017. Dette bildet er fra en tale han holdt i august 2017.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

3. januar opplyste Utenriksdepartementet at de stanser salg av norske våpen og norsk ammunisjon til Emiratene.

Emiratene er ett av landene som deltar i den omstridte krigen i Jemen, der minst 10.000 mennesker er drept siden den saudiledede koalisjonens bombing av Jemen startet i mars 2015.

Nå utdyper utenriksminister Ine Eriksen Søreide overfor NRK hvorfor hun mente det var riktig å sette foten ned for mer våpensalg:

– Situasjonen i Jemen er veldig uoversiktlig. Den ble enda mer uoversiktlig i desember, og særlig etter at Jemens ekspresident ble drept, sier Søreide i et intervju med NRK.

Nyheten om at Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh ble funnet drept, ble kjent 4. desember 2017.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

BEKYMRET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier situasjonen i Jemen er «veldig uoversiktlig».

Foto: Anders Tvegård / NRK

Hevder «norsk» fartøy ble brukt i Jemen

Deler og tilbehør til våpen som kanoner, artilleri, bombekastere, og utskytningsramper for raketter og granater, er noe av det Norge har solgt til Emiratene, skriver VG.

På nyåret dukket det også opp bilder av et det som skal være et norskprodusert undervannsfartøy opprørere hevder er funnet i krigssonen i Jemen, skriver avisen.

På fartøyet er logoen til det norske selskapet Kongsberg-gruppen, som også er delvis eid av staten.

Selskapet ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK da bildene ble kjent.

I en video som er publisert flere steder på nettet, skal Houti-opprørere i Jemen posere med en ubemannet marinrobot merket med logoen til Kongsberggruppen. NRK kjenner ikke til hvem som filmet funnet, og kan ikke verifisere at informasjonen rundt videoen stemmer. Kongsberggruppen ønsker ikke å kommentere saken.

UD: – Ingen tegn på at ammunisjon er brukt i Jemen

Søreide sier til NRK at UD «har ingen indikasjoner på at norsk ammunisjon er brukt i konflikten i Jemen».

Hun forklarer stansen i våpensalget til Emiratene slik:

– Vi ønsker ikke å ta mer risiko enn det som alltid til en viss grad vil foreligge knyttet til om norsk ammunisjon kan bli brukt i konflikten. Og selv om vi ikke har noen indikasjon på det nå, så er dette et «føre-var»-tiltak, sier Søreide til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger