Hopp til innhold

Jemens eks-president drept i angrep

Houthi-opprørerne i Jemen viser frem en video på sosiale medier som ser ut til å være av liket til landets tidligere president Ali Abdullah Saleh. Partiet hans bekrefter nå at han er død.

Houthi-opprørerne i Jemen viser frem en video på sosiale medier som ser ut til å være av liket til landets tidligere president Ali Abdullah Saleh.

Det er sterke scener i videoen som angivelig viser liket av eks-president Ali Abdullah Saleh som vises frem i Sanaas gater.

Bildet er ikke bekreftet å være av Saleh, men er det siste av flere tegn på at den tidligere presidenten er blitt drept, melder Reuters.

Videoen vises også på den Houthi-kontrollerte TV-stasjonen Al-Masirah.

Nyhetsbyråene Reuters og AFP siterer nå Salehs eget parti GPC på at den tidligere presidenten er drept.

Ifølge partifellene ble Saleh drept i et angrep utenfor hovedstaden Sanaa. Angriperne skal ha stanset det pansrede kjøretøyet med en rakettdrevet granat, før de skjøt ham. Partiets assisterende generalsekretær, Yasser al-Awadi, ble også drept.

Dermed ser de ut til å støtte meldinger fra tidligere i dag om Salehs død som ble rapportert i iranske Press TV og nyhetsbyrået Tasnim.

 Ali Abdullah Saleh i 2011.

Ali Abdullah Saleh i 2011.

Foto: HANDOUT / Reuters

I tillegg til de ubekreftede bildene sier også et medlem av regjeringen i Jemen, som har kjempet mot alliansen av houthier og Salehs menn, til nyhetsbyrået AP at Saleh er drept.

Regjeringsmedlemmet, som vil være anonym, har også sendt en video til AP som angivelig viser liket av Saleh som blir båret rundt i Sanaas gater mens folk rundt roper «Gud er stor».

Houthi-leder jubler

Lederen for Houthi-opprørerne, Abdul Malik al-Houthi, hyller drapet og kaller det en seier over koalisjonen.

– Dette er en historisk, eksepsjonell og stor dag der konspirasjoner, forræderi og landssvik har tapt, sier han.

Han lover å opprettholde landets republikanske system, og sier det ikke vil bli aktuelt med noen vendetta mot Salehs parti.

– Problemet gjelder ikke partiet eller dets medlemmer, sier al-Houthi.

Houthi-styrker i Sanaa i dag mens det fortsatt pågår kamper med soldater som støtter ekspresidenten

Houthi-styrker i Sanaa i dag mens det fortsatt pågår kamper med soldater som støtter ekspresident Saleh.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Brøt med opprørerne

Saleh ble tvunget til å gå av etter omfattende opptøyer under «den arabiske våren» i 2011 og allierte seg senere med Houthi-opprørerne som grep makten i hovedstaden Sanaa i september 2014.

Deretter har han kjempet sammen med opprørerne mot den internasjonalt anerkjente regjeringen og den saudi-ledede militærkoalisjonen.

Før helgen brøt Saleh med opprørerne og sa seg villig til å forhandle med Saudi-Arabia.

Dette utløste harde kamper i og rundt Sanaa, og mandag stormet og sprengte opprørerne Salehs hus i Haddah-bydelen vest i Sanaa.

En houthi-soldat ved en veisperring i Sanaa i dag.

En houthi-soldat ved en veisperring i Sanaa i dag.

Foto: AFP

Hjelpearbeidere innesperret

Alt hjelpearbeid har nå stanset opp, fordi hjelpearbeidere ikke tar sjansen på å forlate hjemmet sitt, skriver NTB.

– Jeg kan høre kraftig bombing utenfor nå og vet at den er for upresis og for omfattende til å garantere at noen av oss er trygge, sier Suze van Meegen, som jobber for Flyktninghjelpen i Sanaa.

Robert Martini, som leder arbeidet til Det internasjonale Røde Kors (ICRC) i Jemen, tør heller ikke gå ut.

– Massive kamper i byen, med tungt artilleri og flyangrep. Jemenittene er innesperret i hjemmet sitt, for redde til å gå ut. Det er redusert tilgang på vann, helsetjenester, mat og brensel, forteller han.

FN ber om stans i kampene i Sanaa fra klokken 10 til 16 lokal tid tirsdag, av hensyn til sivile og hjelpearbeidere.

– Hjelpeorganisasjoner mottar desperate rop om hjelp fra familier som er fanget i nabolag omringet av kamper, sier Jamie McGoldrick, som leder koordineringen av FNs hjelpearbeid i Jemen.

SISTE NYTT

Siste nytt