Hopp til innhold

Søkte etter Ubåt-Madsens DNA i norske drapssaker

Kripos fikk tilsendt DNA-profil fra drapssiktede Peter Madsen, for å søke opp mot uløste drapssaker i Norge. Søket har ikke gitt treff.

Peter Madsen

DNA: Norsk, svensk og dansk politi vil sjekke om drapssiktede Peter Madsens DNA kan knyttes til uløste drap.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Den danske oppfinneren Peter Madsen (46) er siktet for å ha drept og deretter skjendet liket til den svenske journalisten Kim Wall (30) om bord i hans privatbygde ubåt, UC3 Nautilus. Hele verden fulgte forsvinningsmysteriet som utviklet seg til en grotesk drapssak.

Espen Erdal

COLD CASE: Espen Erdal leder Kripos-gruppa i arbeidet med å gå gjennom eldre, uløste drapssaker. De ser etter mulige etterforskningssteg eller mangler ved tidligere etterforskning.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Dansk politi sa tidlig at det er naturlig å sjekke Madsens DNA opp mot uløste drapssaker.

Nå har Kripos bedt om å få tilsendt Madsens DNA-profil for å undersøke uløste saker i Norge. Det bekrefter Espen Erdal, som leder Kripos' Cold Case-gruppe.

– Vi vil be dansk politi oversende Madsens DNA til oss. Deretter vil vi kjøre det mot våre DNA-registre, sier Erdal.

Han understreker at henvendelsen til dansk politi skjer rutinemessig.

Noen timer senere har Kripos gjort et søk opp mot sine registre over DNA-profiler fra straffesaker. Søket har ikke gitt treff.

Laster Twitter-innhold

– Vi har ingen informasjon som tilsier at Madsen skal være involvert i uoppklarte forbrytelser her i landet. Dette er uansett en sjekk vi mener det er riktig å gjennomføre, sier Erdal til NRK.

Erdal har ledet Cold case-gruppa i Kripos siden den ble opprettet i 2015. Gruppa etterforsker uoppklarte drapssaker og gir anbefalninger om nye etterforskningssteg.

Svensk politi har begynt å undersøke uløste drapssaker. Det skjer automatisk når de to landenes DNA-databaser kobles sammen den 1. november. Madsen skal ha vært flere ganger i Skåne, der politiet har uoppklarte drapssaker.

Peter Madsen og Kim Wall på Nautilus

REPORTASJE: Kim Wall jobbet som frilansjournalist og skulle skrive reportasje for et amerikansk magasin. Flere vitner filmet og tok bilder av ubåten, med Wall i tårnet, på vei ut fra København kort tid før hun døde.

Foto: RITZAU FOTO

Siktet for parteringsdrap

Den svenske journalisten Kim Wall skulle lage en reportasje om Peter Madsen, da hun ble med i ubåten på en ferd utenfor København. Ubåten havarerte og sank i Køgebukten utenfor hovedstaden.

Peter Madsen ble berget opp fra vannet, men Kim Wall var ikke med ham. Kjæresten hennes meldte henne savnet da hun ikke kom hjem.

Det tok to uker før politiet fant overkroppen hennes, uten armer, ben eller hode. De mente overkroppen hadde skader som tydet på at noen ikke ville at den skulle komme til overflaten. Madsen ble siktet for parteringsdrap, men sa i fengslingsmøte at det hele var en ulykke.

– Kim fikk en luke på 70 kilo i hodet da hun skulle opp i kommandotårnet. Jeg kunne se et åpent kraniebrudd. Jeg fikk panikk, forklarte Madsen.

I beslaget fanet politiet videoklipp av tortur og drap på en ekstern harddisk brukt på hans PC. Madsen sier at flere har hatt tilgang på PCen hans, og at klippene ikke var hans.

Han nekter for siktelsen om å ha partert liket, og har sagt at han ga henne en begravelse til sjøs. Politiet har finkjemmet området rundt likfunnet, for å søke etter likdeler. I helgen som var, søkte svenske likhunder seg fram til hode og to ben pakket i poser.

DANMARK UBÅT WEB_INRIKES

LIKHUNDER: Svenske likhunder luktet seg fram til likdeler på lang avstand. Funnet er sentralt for å kunne avgjøre dødsårsak.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Ingen stump vold

Madsens forklaring om en ulykke, stemmer ikke med obduksjonsrapportene, forklarte etterforskningsleder Jens Møller Jensen.

– Vi har i hele natt jobbet med å gjennomføre obduksjon av funnene. Obduksjonen av hodet viser ingen tegn på fraktur i kraniet, sier Møller Jensen.

Det betyr at hun ikke kan ha fått kraniebrudd, eller en luke på 70 kilo i hodet, slik Madsen har forklart. Politiet søker fortsatt etter armene, som ikke ble funnet.

Madsen vil ikke gi nye forklaringer til politiet etter de siste likfunnene, og vil ikke samarbeide med politiet. Hans forsvarer sier at de vil ta seg tid til å se på funnene, før de uttaler seg om saken. Han erkjenner ikke straffskyld for drapssiktelsen.

Peter Madsen foran ubåt

UBÅTBYGGER: Peter Madsen var et kjent ansikt og navn i Danmark, under kallenavnet «Rakett-Madsen». 46-åringen har bygget flere ubåter selv, og er sentral i en gruppe som forsøker å lage den første romraketten bygget av amatører.

Foto: Hougaard Niels / AP

Ubåt-Madsen er kjent for å bygge hjemmelagede ubåter, og for å være del av en gruppe som har forsøkt å bygge en romrakett som amatører. Ubåten hans ble hevet fra vannet og undersøkt. Politiet mener Madsen har senket ubåten med vilje.

Ombord fant de rester av størknet blod, som stammer fra Kim Wall. Madsen ble også undersøkt av krimteknikere da han kom i land, og det er hudavskrapninger fra Wall på hans hender, hals og ansikt.

AKTUELT NÅ