Hopp til innhold

Ubåtmysteriet: – Ville hindre at liket fløt til havoverflaten

Dansk politi tror den mistenkte gjerningspersonen festet metall på Kim Walls kropp for å hindre at hun skulle flyte opp til havoverflaten.

Politiet i Danmark opplyser at det var DNA-prøver som bekreftet at det var liket av Kim Wall som ble funnet i sjøen utenfor København mandag.

Københavnpolitiet sier at det har vært utfordrende å identifisere den lemlestede kroppen fordi den har ligget i vannet i flere dager.

DNAet som kobler journalisten Kim Wall til den lemlestede kroppen som ble funnet i havet utenfor København på mandag, utgjør ifølge dansk politi et gjennombrudd i etterforskningen av ubåtmysteriet.

Brukte DNA fra hårbørste

Under en pressekonferanse i dag fortalte Københavnpolitiet at DNA-spor ble sikret i familiens bolig 12. august, fra Walls hårbørste og tannbørste. I tillegg ble det funnet blodrester i Peter Madsens ubåt Nautilus.

Det var disse sporene som gjorde at de kunne koble det lemlestede kvinneliket til journalistens DNA.

– Vi bekrefter at det er én og samme person, sier lederen i Københavnpolitiets drapsenhet Jens Møller.

Jens Møller

Jens Møller i Københavnpolitiet under pressekonferansen om ubåtmysteriet i dag.

Foto: EBU

Han sier det er tvilsomt at de vil finne DNA fra en eventuell gjerningsperson på kroppen, fordi den har ligget så lenge i vannet. Politiet antar at de endelige resultatene fra obduksjonen vil være klare om to til tre uker.

Ville hindre at liket fløt

​I obduksjonen av liket er det også funnet metall og bevis som tyder på at gjerningspersonen har prøvd å hindre at gasser skulle lekke ut av kroppen.

– Metallet og skadene på kroppen kan ha blitt påført for at den skulle tømmes for luft slik at den skulle synke lettere, sier Møller.

Politiet har foreløpig ingen klar dødsårsak. I tiden fremover skal det utføres ytterligere rettsmedisinske analyser for å fullføre obduksjonen.

– Det tar lang tid fordi lemmene er fjernet.

Møller opplyser videre at det vil bli aktuelt å snakke med Peter Madsen etter de nylige funnene. Madsen har selv opplyst at det skjedde en ulykke om bord på ubåten og at han deretter dumpet Kim Wall på sjøen.

Madsen er siktet for uaktsomt drap under særlig skjerpende omstendigheter

SISTE NYTT

Siste nytt