Slik vil Meling stanse Krekar-flyttingen

Dersom mulla Krekar blir tvangsflyttet til Kyrksæterøra i Trøndelag, må det regnes som frihetsberøvelse og brudd på menneskerettighetene, mener forsvarer Brynjar Meling. Tirsdag møter de i retten for å forsøke å stanse vedtaket.

Mulla Krekar

Brynjar Meling mener det er irrelevant hvor mulla Krekar oppholder seg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi mener med støtte i utenlandsk rettspraksis og menneskerettspraksis at dette er frihetsberøvelse. Nå er mulla Krekar frifunnet for terror og ferdig sonet for trusler, og da skal han være en fri mann på lik linje med alle andre, sier Meling til NRK.

Dersom det legges til grunn at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, mener Meling det er irrelevant hvor han oppholder seg.

– Alle uttalelsene som ligger til grunn er gjort på telefon eller Internett. Kriteriene er mer knyttet opp mot hans kontakter i utlandet og hans bakgrunn fra Irak, som heller ikke er relevant enten han befinner seg i Oslo eller Sør-Trøndelag, sier Meling.

Les: Krekar løslatt søndag morgen

Meling påpeker også at Krekar har levert inn alle reisedokumenter og møtt opp til samtlige politiavhør og rettsmøter.

Politiet har allerede god kontroll på hvor han befinner seg, og det finnes derfor ingen sikkerhetsmessige grunner til å pålegge ham et bestemt oppholdssted, mener han.

Les også: Anundsen om Krekar: – Litt lei meg

Krever redegjørelse fra regjeringen

Meling vil påpeke det han mener er flere saksbehandlingsfeil, blant annet at Krekar ikke fikk uttale seg i forkant. Meling mener også at vedtaket bygger på to konkrete faktafeil.

Meling mener også at selve instruksen er lovstridig.

– Når vi har en statsråd som sier at hun er villig til å bryte menneskerettighetene, må vi få en avklaring på hva som er regjeringens offisielle standpunkt til det. Jeg skal ha skriftlig redegjørelse på at menneskerettighetene ikke vil bli krenket. Får jeg ikke det, er jeg tvunget til å ta saken til retten og be om en midlertidig forføyning, sier han.

Meling hadde søndag et fire timer langt møte med Krekar, og sier de er godt forberedt.

– Dersom vi skulle få en avgjørelse fra tingretten som ikke opphever vedtaket, vil be om utsatt iverksettelse. Årsaken er at dette er helt upløyd mark, sier Meling.

Les også: Krekar får bli i Oslo inntil vidare
Les også: Krekar-flyttingen: Derfor vil PST ha mullaen ut av Oslo

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger