Krekar-flyttingen: Derfor vil PST ha mullaen ut av Oslo

Mulla Krekars tilknytning til kurdiske venner i en ekstremistgruppe som jevnlig besøkte Oslo var en av de viktigste grunnene til at PST og politiet ville flytte ham langt vekk fra hovedstaden, får NRK opplyst.

Kyrksæterøra, sett fra Stølan

SENDES TIL TRØNDELAG: Mulla Krekar skal bosettes på Jarlen mottak i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

I tillegg har PST disse hovedgrunnene for å flytte mulla Krekar til Hemne i Sør-Trøndelag og Kyrksæterøra i Hemne:

  • Selv om det ikke er så mye kontakt mellom gruppene, skal Krekar være en viktig inspirator for miljøet rundt Profetens Ummah.
  • Krekar er dømt for trusler mot personer som bor i østlandsområdet, og det å få han lengst mulig bort fra disse har også vært et mål for PST.

  • Også Krekar selv har mottatt trusler, det er også en grunn til å få han lengst mulig bort fra de han har fått trusler fra for å unngå konfrontasjoner. Dette er noe av bakgrunnen for at Krekar havnet i Kyrksæterøra.

Mulla Krekar

PROTESTERER: Brynjar Meling, Krekars advokat gjennom mange år, er svært tydelig på at han kommer til å ta vedtaket om å flytte mulla Krekar, til retten. Mulla Krekar har så langt ikke uttalt seg om flyttingen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Kyrksæterøra eneste alternativ

Etter det NRK vet ville PST ha Krekar ut av Oslo for å unngå kontakt mellom ham og kurdiske venner i en ekstremistgruppe som jevnlig har besøkt Krekar i Oslo.

Rawt er en avleggergruppe fra Krekars Ansar al-Islam, som Krekar grunnla. Tysk påtalemyndighet mener gruppen skal stå bak finansiering av al-Qaidas kurdiske grupper i Irak.

Etter det NRK kjenner til er det representanter for denne gruppen som jevnlig har vært på besøk hos Krekar i Oslo. Dette er kontakt som PST ikke ønsker, og bosetting av Krekar i Trøndelag vil gjøre denne kontakten vanskeligere.

NRK får opplyst fra kilder tett på saken at Jarlen mottak og Kyrksæterøra i realiteten var det eneste alternativet som oppfylte samtlige krav fra PST, politi og norske myndigheter når mulla Krekar skulle flyttes ut av Oslo.

SISTE NYTT

Siste meldinger