Hopp til innhold

Slik skal Kripos identifisere lovbrytere raskere

Tidligere kunne det ta mange timer å få svar på hvem et fingeravtrykk tilhører. Kripos' nye verktøy gjør det nå mulig å søke gjennom et register med 400.000 personer i løpet av sekunder.

Tommy Johansen i Kripos søker etter fingeravtrykk

Tommy Johansen i Kripos viser fram politiets nye verktøy for å identifisere potensielle lovbrytere.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Tommy Johansen i fingeravtrykkseksjonen i Kripos

Tommy Johansen, leder for fingeravtrykksseksjonen i Kripos.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Nå påfører vi pulver veldig forsiktig, for å fremkalle eventuelle fingeravtrykk som måtte være på flaska.

Tommy Johansen, leder for fingeravtrykksseksjonen hos Kripos, demonstrerer hvordan han sikrer spor fra en flaske som er funnet på et åsted. Den 110 år gamle metoden med å bruke pulver og pensel for å fremkalle avtrykkene fungerer fortsatt like godt, ifølge fingeravtrykk-eksperten.

I hver fjerde sak Kripos får inn klarer de å sikre fingeravtrykk. Problemet er at det frem til nå ofte har tatt altfor lang tid å få svar på hvem fingeravtrykket tilhører.

Kripos-tekniker finner fingeravtrykk på flaske

Den over hundre år gamle metoden med å bruke pulver og penser er fremdeles den som fungerer best når et avtrykk skal fremkalles.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Rømmer landet

Grunnen er at etterforskerne hos Kripos fram til nå har måttet gjøre et manuelt søk for å finne indikatorer som kan koble avtrykket til en mulig gjerningsmann. Et slikt søk kan ta lang tid.

Tid som kan være kostbar i etterforskningen av alvorlige straffesaker, forklarer Johansen.

– Tid er viktig. I alvorlige saker med ukjent gjerningsmann vil hvert minutt telle.

– Tidligere holdt vi på i timevis med å søke i fingeravtrykk. Ulempen er at en ukjent gjerningsmann kan få tid til å – for eksempel – rømme landet, sier Johansen, som forklarer at han har opplevd at nettopp dette har skjedd i flere saker.

Kripos' nye fingeravtrykk-register

I løpet av sekunder har dataverktøyet søkt gjennom flere hundre tusen bilder for å finne det fingeravtrykket som ligner mest.

400.000 personer

Nå håper politiet at dette i større grad kan forhindres. Det som før kunne ta flere timer, kan fra november gjennomføres ved hjelp av et par tastetrykk. Fremgangsmåten er forholdsvis enkel:

  • Eksperten tar et bilde av avtrykket som er fremkalt.
  • Dette blir deretter lagt inn i fingeravtrykksregisteret.
  • Systemet søker gjennom hele registeret, der det ligger om lag 400.000 registrerte personer.
  • I løpet av sekunder har systemet konkludert med hvilken finger som ligner mest på det avtrykket Kripos leter etter.

Det nye verktøyet kan få stor betydning for politiets arbeid i form av raskere pågripelser, tror Johansen.

– Hvis vedkommende er i registeret, har politiet fått et navn, og man kan kalle inn til avhør. Fingeravtrykk kan lede direkte til gjerningsmannen. Har man avsatt avtrykkene sine på et sted, er det vanskelig å forklare at man ikke har vært der.

Ansiktsgjenkjenning

Eldrid Williksen i Politidirektoratet

Eldrid Williksen har store forhåpninger til politiets nye verktøy.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

I tillegg til det nye verktøyet for fingeravtrykk, skal Kripos i løpet av 2017 få et nytt fotoregister med ansiktsgjenkjenning. Dette skal kunne finne og identifisere personer fra blant annet overvåkningsvideoer.

Eldrid Williksen er prosjekteier for de verktøyene i Politidirektoratet. Hun håper de skal gjøre politiet i Norge mer effektive.

– De er veldig viktige, fordi det går raskt og de er treffsikre. Det å bruke ansiktsgjenkjenning vil hjelpe oss å identifisere flere. Hvis det er alvorlige og uoppklarte saker, hjelper det veldig hvis vi får en ledetråd tidlig i etterforskninga, sier Williksen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger